Fokus

Zimska oluja u Kaliforniji: Prvo upozorenje na snežnu mećavu posle 30 godina, u San Francisku rekordno niske temperature

Komentari

Autor: Tanjug, BBC, Guardian

25/02/2023

-

08:11

Zimska oluja u Kaliforniji: Prvo upozorenje na snežnu mećavu posle 30 godina, u San Francisku rekordno niske temperature
Zimska oluja u Kaliforniji: Prvo upozorenje na snežnu mećavu posle 30 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zimska oluja u SAD pojačala se danas iznad Kalifornije, što je izazvalo prvo upozorenje na snežnu mećavu u delovima oblasti Los Anđelesa u poslednjih 30 godina, prenosi Rojters.

Snažne mećave i pljuskovi osim Kalifornije, pogodile su i druge savezne države na zapadu SAD, a u Mičigenu su se hiljade ljudi smrzavale zbog nestanaka struje usled jedne od najgorih zimskih nepogoda u poslednjih nekoliko decenija, dok je u Portlandu u Oregonu ranije ove nedelje nivo snežnog pokrivača dostigao 25 centimetara.

Najviše snega u Kaliforniji palo je u oblasti Kaskada, Sijera Nevadi i na priobalnim planinama, ali čak i stanovnici u nižim predelima centralne obale Kalifornije i oblasti zaliva San Francisko probudili su se u petak ujutro sa snegom visine od 3 do 8 centimetara.

profimedia

 

"To nije česta pojava, a San Francisko je takođe oborio 132-godišnji rekord za najnižu temperaturu ikada zabeleženu 24. februara, pošto je živa pala na 4 stepena Celzijusa u petak ujutro, jedan stepen niže od prethodnog rekorda postavljenog 1891. godine", saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Očekuje se da će oluja, koja je ojačala u petak, potrajati nad Kalifornijom i tokom današnjeg dana, saopštili su meteorolozi.

Drugi olujni sistem, koji je ranije ove nedelje zahvatio region Velikih ravnica, Srednji zapad i Velika jezera, kulminirao je u petak na Atlantiku nakon što je prošao iznad Nove Engleske, saopštila je meteorološka služba.

Više od 750.000 domova i kompanija, uglavnom u Mičigenu, ostalo je bez struje.

profimedia

 

U okrugu Los Anđeles u petak je izdato upozorenje na mećavu za planine San Gabrijel severno od grada, prvo u ovom regionu od 1989, sa prognozom snega od 60 do 152 centimetara iznad nadmorske visine od 1.370 metara, saopštila je meteorološka služba.

Na nekim mestima snežni nanosi bi mogli da dostignu i preko dva metra, sa udarima vetra do 96 km/h.

Obilne kiše predstavljaju još jedan problem u drugim delovima okruga Los Anđeles i Ventura, gde je upozorenje na moguće poplave objavljeno tokom jučerašnjeg dana, nakon što su meteorolozi najavili jake pljuskove u mnogim delovima Kalifornije za danas.

Predviđa se 5 do 7,6 centimetara padavina za Los Anđeles i San Bernardino, što povećava rizik od iznenadnih poplava, navodi Rojters.

Ostali delovi Kalifornije u kojima će biti retkog snežnog pokrivača uključuju pustinju Mohave, dolinu Santa Klarita i Inland Empire. Čak je i čuveni holivudski znak, smešten na vrhovima brda sa pogledom na Los Anđeles, bio u prekriven snegom.

profimedia

 

Neki prognostičari u Los Anđelesu svedočili su i snežnoj grmljavini, prenosi LA Tajms.

Snežna grmljavina je redak i teško uhvatljiv fenomen koji predstavlja kombinaciju mećave i grmljavine, a ponekad bude propraćen i intenzivnim zimskim olujama. Neočekivani vremenski uslovi već ostavljaju posledice, pa se tako može očekivati sve od snežnih naleta do poplava. 

Očekuje se da će jaki hladni vetrovi rušiti drveće i dalekovode, što predstavlja rizik od daljeg nestanka struje, navodi agencija, dok bi bujice kiše mogle da izazovu iznenadne poplave na terenu već zasićenom od jakih oluja početkom godine.

Upozorenja o poplavama na snazi su do subote popodne za neke priobalne regione i doline, postoji i mogućnost padavina koje bi mogle izazvati poplave u nekim oblastima čiji je teren takođe zasićen u požarima poslednjih godina.

"Dugo nismo videli ovoliko hladnu oluju u južnoj Kaliforniji", rekao je doktor Dan Mekevoj, istraživač iz Zapadnog regionalnog centra za klimu, napominjući da se desila jedinstvena kombinacija hladnoće, vetra i vlage u atmosferi.

"To je veoma retko i nije se desilo decenijama - ako se uopšte i desilo", dodaje Mekevoj za Gardijan.

Tanjug/Hung T. Vu via AP

 

Ali uprkos svemu što ovaj sistem čini jedinstvenim, on se takođe uklapa u obrasce vremenskih uslova koji su zahvatili zapadnu oblast ove zime.

"Atmosfera ima tendenciju da se zaključa u obrasce koji traju", rekao je Mekevoj, podsećajući na niz jakih oluja koje su pogodile Kaliforniju u januaru.

I dok je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila uloga klimatske krize koja je pripremila teren za ovu oluju, ona je ipak u skladu sa modelima koji pokazuju porast ekstremnih vremenskih prilika.

"Definitvno predstavlja izuzetak – ali vidimo ih sve više zbog klimatskih promena", rekao je Greg Pirs, viši istraživač u Luskin centru za inovacije na Univezitetu Kalifornije.

Komentari (0)

Svet