Fokus

"Severni pol Kine": U gradu Moheu izmerena temperatura od -53 stepena, ekstremni uslovi privlače sve više turista

Komentari

Autor: BBC, Sky news

27/01/2023

-

12:34

"Severni pol Kine": U gradu Moheu izmerena temperatura od -53 stepena, ekstremni uslovi privlače sve više turista
"Severni pol Kine": U gradu Moheu izmerena temperatura od -53 stepena, ekstremni uslovi privlače sve više turista - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najseverniji kineski grad Mohe, poznat još i pod nadimkom "Severni pol Kine", zabeležio je najnižu temperaturu od početka merenja. Lokalna meteorološka stanica zabeležila je u nedelju temperaturu od -53 stepena Celzijusovih, ali i dalje nije jasno da li je reč o novom nacionalnom rekordu.

Prethodni rekord u ovom gradu zabeležen je 1969. godine kada se živa u termometru spustila na -52,3 stepena.  Najniža temperatura ikada zabeležena u Kini iznosila je -58 stepeni u gradu Genje u decembru 2009. godine, prema tadašnjim procenama meteorologa. Drugi izveštaji, međutim, pokazuju da je temperatura iz 1969. godine bila najniža - što bi značilo da je nedeljna temperatura iz Mohea novi rekord.

Moheu hladno vreme nije strano - "Čajna dejli" navodi da se ovaj grad smatra najhladnijim u Kini da njegov zimski period "obično traje osam meseci". Kao rezultat, privlači turiste tokom cele godine svojim "Severnim polom" - ledenim i snežnim parkovima i skijalištima, a prethodnih godina bio je domaćin i zimskih maratona.

profimedia

 

U ovo doba godine uobičajeno je da grad ima prosečne temperature od -15 stepeni Celzijusovih, ali su prošle nedelje kineske meteorološke vlasti izdale upozorenja na niske temperature i hladne vetrove u regionu, piše BBC.

Od prošlog petka, temperature u Moheu su bile ispod -50 stepeni tri uzastopna dana, što mediji kažu da je bez presedana. Kako hladno vreme "grize", potrošnja uglja povećana je za trećinu u gradu, izvetio je "Peking njuz".

Kineski vremenski ekstremi

U poslednjih šest do osam meseci, vreme u Kini je priča o istorijskim ekstremima, piše "Skaj njuz".

Zemlju su letos pogodili rekordni periodi vrućine i suše koje su vlasti okarakterisale kao "najžešće" od kada su počeli da evidentiraju njihovo trajanje, intenzitet i uticaj. Bilo je to zapravo najtoplije leto i jesen u poslednjih 60 godina, a više gradova oborilo je temperaturne rekorde. 

Prosečna količina padavina pala je za 23 odsto, a zemlja je pretrpela ozbiljne šumske požare, oštećene useve i smanjeno snabdevanje strujom. Presušili su delovi velike reke Jangce, što je uticalo na industriju od hidroenergetike do brodarstva.

profimedia

 

Do mnogi Kinezi nastavljaju normalno sa svojim životom, drugi, posebno oni koji su iskusili ove ekstremne vremenske prilike, kažu da su primetili promene i da su zabrinuti za njih. 

Ovo je zemlja od 1,4 milijarde stanovnika i sa neverovatno širokim spektrom topografije i klime. Ovde su očekivane i normalne vremenske promene, ali takvi istorijski ekstremi u tako kratkom vremenskom periodu su, kako neki kažu, zabrinjavajući.

Iako nijedan pojedinačni događaj ne može direktno da se pripiše klimatskim promenama bez daljih istraživanja, svakako je tačno da ovaj deo sveta sada češće doživljava ekstremnije vremenske događaje. Istraživanja ukazuju da klimatske promene mogu da budu odgovorne za preteranu hladnoću. Na primer, naučnici smatraju da zagrevanje mora u arktičkim oblastima severno od Rusije može da ima destabilizujući efekat na vazduh u stratosferi. To, kažu, može da izazove izuzetno niske temperature u nižim područjima.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Idioti lažljivi , marš

28.01.2023 18:08

Čovek, to zlo i neodgovorno stvorenje, uništiće ovu planetu i sve na njoj.

Svet