Fokus

Blinken u poseti Kazahstanu: SAD "pouzdan partner" zemalja Srednje Azije

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

09:11

Blinken u poseti Kazahstanu: SAD "pouzdan partner" zemalja  Srednje Azije
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je danas u Astanu, gde će se sastati sa ministrima spoljnih poslova Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Tadžikistana u formatu C5+1 i preneti da su SAD "pouzdan partner" zemalja Srednje Azije.

Blinken će šefovima diplomatija zemalja Srednje Azije preneti da Vašington razume njihove ekonomske probleme, nastale usled rusko-ukrajinskog konflikta, prenosi Rojters.

Blinken je na bilateralnom sastanku ministru spoljnih poslova Kazahstana Muktaru Tileuberdiju rekao da SAD podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet njegove zemlje.

"Ponekad tek tako izgovaramo ove reči, ali one imaju stvarno značenje", istakao je Blinken, dodavši da te reči "u ovom konkretnom trenutku" imaju još veću važnost nego inače.

Državni sekretar SAD će razgovarati i sa predsednikom Kazahstana Kasimom-Žomartom Tokajevom. Asistent državnog sekretara SAD zadužen za Južnu i Srednju Aziju Donald Lu saopštio je da SAD vide ekonomske probleme ovog regiona i žele da pomognu, prenosi Astana Tajms.

akon Astane, Blinken putuje u Taškent, gde ga čeka susret sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet