Fokus

Susret Blinkena i Vanga u Minhenu: Prvi sastanak visokih zvaničnika Kine i SAD od kada je oboren balon

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

22:39

Susret Blinkena i Vanga u Minhenu: Prvi sastanak visokih zvaničnika Kine i SAD od kada je oboren balon
Susret Blinkena i Vanga u Minhenu: Prvi sastanak visokih zvaničnika Kine i SAD od kada je oboren balon - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa najviše rangiranim kineskim diplomatom Vang Jiem, potvrdio je portparol Stejt departmenta.

Sastanak, koji je održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prvi je direktan susret visokih američkih i kineskih zvaničnika otkako su SAD ranije ovog meseca oborile kineski balon za koji tvrde da je špijunski, prenosi CNN.

Vašington je optužio Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i zauzvrat optužio SAD da optužuju bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji preleću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog meseca, bio civilna istraživačkam letelica koji je slučajno skrenula sa kursa.

Ranije danas Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocenivši da je odgovor Vašingtona bio "apsurdan i histeričan" i "100 odsto zloupotreba sile".

Više o slučaju obaranja balona, i još tri neidentifikovana objekta iznad Severne Amerike pročitajte u posebnom tekstu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet