Fokus

"Nebeska saga" iznad Severne Amerike koju je pratio ceo svet: Baloni i neidentifikovani objekti kroz prizmu strunjačaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Euronews

18/02/2023

-

21:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U prethodnom periodu "nebeska snaga" iznad SAD i Kanade zaokupila je pažnju celog sveta. SAD su prvo optužile Kinu da je poslala špijunski balon visoko iznad njene teritorije, a letelica je izazvala reakcije kako naučnika, tako i zvaničnika Pentagona. Balon je posle nekoliko dana oboren, a onda su usledila obaranja još tri neidentifikovana objekta. Predsednik Bajedn je govoreći o ta tri slučaja rekao da ništa ne ukazuje da su oni bili deo kineskog špijunskog programa.

Pekinški zvaničnici su priznali da je balon koji je prvi oboren pripadao njima, ali su tvrdili da se radi o meteorološkom istraživačkom avionu koji je skrenuo sa kursa. Takođe, dodali su i da su američki baloni ušli u kineski vazdušni prostor više od deset puta u protekloj godini.

Američki Stejt department je saopštio da je, pre nego što je objekat oboren, analiziran usred leta avionima U2, koji su navodno fotografisali opremu za nadzor poput antena i tako otkrili njegovu pravu misiju.

U danima koji su usledili, uništena su još tri neidentifikovana leteća objekta iznad Severne Amerike. Američki zvaničnici su rekli da objekti nisu bili pretnja, što je dovelo do razvoja teorija zavere, od kojih su se neke odnosile na prirodu samih NLO. Bela kuća odbacila navode o "vanzemaljskom" poreklu letelica, a portparolka Karin Žan Pjer rekla je na konferenciji za medije: "Volela sam film 'E.T.' ali neka ostane na tome". Šta je pozbato o tim objektima?

Objekat nad jezerom Huron: Bio je osmougaonog oblika, a sa njega su visile žice i nije imao uočljiv teret, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN. Pentagon je saopštio da je oboren na visini od oko 20.000 stopa (oko šest kilometeara).

Objekat nad severnom Kanadom: Oboren je nad teritorijom Jukon u Kanadi, a verovatno je reč o balonu sa metalnim teretom koji je visio, rekli su zvaničnici. Leteo je na visini od oko 40.000 stopa (oko 12 kilometara), rekla je kanadska ministarka odbrane Anita Anand. Opisala ga je kao cilindrični objekat, manji od kineskog balona koji je oboren uz obalu Južne Karoline.

Objekat nad obalom severne Aljaske: Reč je o metalnom objektu koji se rastavio u nekoliko delova kada je pao na led, navelo je nekoliko američkih zvaničnika.

Predsednik Bajden je, govoreći o ova tri slučaja, naveo da je još nejasno šta su tačno ti objekti, ali je istakao da je trenutna procena obaveštajnih službi da su oni pripadali privatnim kompanijama i institucijama koje proučavaju vreme ili izvode druga istraživanja. 

Pitanje visine i pojačani radari

Iako je vrlo malo činjenica potvrđeno o oborenim letećim objektima, jednu stvar koju zasigurno znamo - kineski balon koji su SAD označile kao špijunski leteo je na visini od 18 kilometara, usred stratosfere. Za Žan-Vinsenta Briseta, stručnjaka sa Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS), ovo se može lako objasniti.

"Trenutno SAD, ali i Kina, Francuska, bez sumnje Rusija i druge velike zemlje, sprovode istraživanja kako bi pokušali da razviju novo oružje, takozvane hipersonične jedrilice", naveo je on za Euronews

"Veliki deo leta ovih uređaja odvija se u stratosferi. O njoj znamo vrlo malo što se tiče sastava i vetrova koji kruže", dodao je Briset.

Tanjug/Chad Fish via AP, File

Obaranje kineskog balona, 4. februar

Zato se postavlja pitanje da li je kineski balon istraživačka naprava sa misijom otkrivanja delova stratosfere u kojima će neko oružje biti veoma teško presretnuto?

"Ovaj region atmosfere je iznad pojasa gde lete avioni, a ispod svemira. To je deo koji ne poznajemo u potpunosti, pa je prednost za svakoga ko može da ga iskoristi", rekao je za Euronews Ijan Bojd, direktor Centra za inicijative nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Kolorado.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) pooštrila je preciznost radarskog sistema nakon što je uočen prvi balon, što može objasniti povećan broj otkrivenih uređaja koji je usledio. Ostaci "špijunskog balona" mogli su da dođu do naseljene teritorije, pa je zato oboren tek kada je bio iznad Atlantika, piše Euronews.

Bojd smatra da je ova letelica bila prevelika za meteorološki uređaj, ali takođe sumnja da bi Peking poslao kompromitujući materijal koji je tako lako uočljiv i koji bi mogao pasti u američke ruke.

Istog dana, Bogota je potvrdila da je još jedan sličan objekat preleteo Kolumbiju, ali nisu preduzete nikakve akcije da se on uništi.

Velika pažnja javnosti i podignute tenzije između SAD i Kine

Svi ovi slučajevi izazvali su veliku pažnju javnosti, a urednik portala TangoSix Petar Vojinović je rekao za Euronews Srbija da je došlo do spoznaje javnosti da postoje razne interesantne platforme koje su baloni, a koje mogu biti lansirane od strane civila i koje ne podležu regulatornim prijavljivanjima, kao što se utvrdilo za tri slučaja oborenih objekata. Kada je reč o kineskom balonu, ističe da se sada vodi polemika o njegovoj upotrebi.

Upitan zašto su Amerikanci za obaranje koristili skupe rakete, on ističe da je predsednik Bajden dao nalog za obaranje kineskog aviona kada je on uočen, ali pošto je reč o mirnodopskim uslovima, ratno vazduhoplovstvo SAD je procenjivalo metodologiju i način obaranja, a ispostavilo se da to nije toliko jednostavno.

Euronews

"Zbog čega je to iznenađenje, pod navodnicima? Zato što su te platforme (odnosno veličina kineskog balona koji je prvi oboren), sporoleteći ciljevi koji uprkos najmodernijim mogućim radarima, upadaju u filtere kao što su jata ptica i ostali nebitni ciljevi koji se, kada skenirate nebo, eliminšu. Jer to nisu brzi avioni ili interkontinentalne rakete ili bilo šta za šta ste vi dimenzionirali vašu odbranu", rekao je Vojinović.

Dodaje da, ako bi objekat bio oboren nekim mitrljezima ili avionskim topovima, možda bi helijum sporo oticao i možda čak ne bi bio ni oboren.

"Onda su odlučili da to urade borbenim avionom, konkretno sa jednom raketom vazduh-vazduh infracrvenog navođenja, na samom plafonu upotrebe tog borbenog aviona, što do tada nije bilo izvedeno u praksi", objasnio je Vojinović.

Nakon obaranja kineskog balona dodatno su pojačane tenzije između Kine i SAD, a državni sekretar Entoni Blinken je otkazao posetu Pekingu.

Predsednik Bajden je rekao da planira da u budućnosti razgovara sa predsednikom Si Đinpingom, ali nije precizirao kada bi moglo da dođe do potencijalnog sastanka. Kaže da će SAD nastaviti da sarađuju s Kinom i da ne traže novi hladni rat. "Ali ja se ne izvinjavam i takmičićemo se", poručio je.

Sa druge strane, direktor Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji ocenio je danas da je reakcija SAD na kineski balon koji je oboren iznad američke teritorije bila "apsurdna i histerična". Govoreći na na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vang je opisao američko obaranje balona kao zloupotrebu sile.

Komentari (0)

Svet