Fokus

Američki zvaničnik: Kineski balon prvobitno trebalo da leti preko Guama i Havaja

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

11:22

Američki zvaničnik: Kineski balon prvobitno trebalo da leti preko Guama i Havaja
Američki zvaničnik: Kineski balon prvobitno trebalo da leti preko Guama i Havaja - Copyright Tanjug/AP/Chad Fish

veličina teksta

Aa Aa

Kineski balon, koji je oboren nakon što je prešao kontinentalni deo SAD, prvobitno je imao putanju iznad američkog ostrva Guam u zapadnom Pacifiku i Havaja, ali su ga vetrovi odneli sa predviđenog kursa, rekao je američki neimenovani zvaničnik.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin, na današnjoj konferenciji za novinare, nije odgovorio na pitanje o tome da li je balon trebalo da preleti Guam i Havaje pre nego što je skrenuo sa kursa, već je ponovio kineski stav da SAD nije trebalo da preterano reaguju, preneo je Rojters.

Vašington je optužio Peking da je to bio balon za nadzor, a Peking je saopštio da je to civilni balon za meteorološke i druge naučne svrhe.

Američko obaranje balona iznad Južne Karoline 4. februara dodatno je zaoštrilo odnose SAD i Kine, a američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je planiranu posetu Pekingu.

Američke vojne i obaveštajne agencije pratile su balon od kada je poleteo sa ostrva Hainan u blizini južne obale Kine, objavio je u utorak Vašington post.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet