Fokus

Najezda neidentifikovanih letećih objekata: Šta se dešava na nebu iznad Severne Amerike i kakva je uloga Kine

Komentari
Najezda neidentifikovanih letećih objekata: Šta se dešava na nebu iznad Severne Amerike i kakva je uloga Kine
Najezda neidentifikovanih letećih objekata: Šta se dešava na nebu iznad Severne Amerike i kakva je uloga Kine - Copyright Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska je, u periodu od osam dana, oborila četiri objekta iznad teritorija Severne Amerike. Za jedan od njih je utvrđeno da je kineski balon, dok su poreklo i namena preostala tri i dalje neotkriveni, pa se, bar za sada, smatraju za NLO. 

Sve je ovo dodatno "zateglo" ionako napete odnose između Pekinga i Vašingtona - sa jedne strane američki zvaničnici Kinu optužuju za pokušaje špijunaže, dok sa druge iz kineskog vrha vlasti odbacuju takve tvrdnje i upozoravaju na moguću dalju eskalaciju sukoba.

Ova "najezda" neidentifikovanih letećih objekata na nebu SAD počela je u prvim danima februara. Nakon što su se pojavili prvi izveštaji o tome da je balon nepoznatog porekla viđen iznad Aljaske i dela Kanade, stigao je i do Bilingsa u Montani, što je bio poseban alarm za američke zvaničnike.

U Montani se nalazi jedan od tri vojna kompleksa sa američkim nuklearnim silosima, zbog čega su iz Pentagona posumnjali, a kasnije i odlučno tvrdili, da se radi o špijunskom balonu koji prikuplja osetljive obaveštajne podatke od nacionalnog značaja. 

Naposletku, doneta je odluka da se balon obori, a naređenje vojsci je izdao predsednik Džo Bajden. Borbeni avion F-22 oborio je objekat iznad američkih teritorijalnih voda, kako krhotine ne bi slučajno povredile nekoga na zemlji.

profimedia

Potraga za ostacima oborenog kineskog balona

Ovaj slučaj izazvao je snažan protest kineskog ministarstva spoljnih poslova, koje je, iako je proznalo da balon pripada Kini, tvrdilo da je u pitanju naprava za skupljanje meteoroloških podataka. Iz Pekinga su, shodno tome, protestovali protiv onoga što su nazvali "američkom upotrebom sile protiv nenaoružane civilne letelice".

Cela situacija dogodila se samo nekoliko dana pre nego što je američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da ode u posetu Kini, pa je to putovanje odloženo, što je samo dodatno pokazalo koliko su odnosi između zemalja ponovo narušeni.

Predstavnički dom američkog Kongresa je 9. februara usvojio rezoluciju kojom se osuđuje preletanje kineskog balona nad vazdušnim prostorom SAD, a istog dana je Pentagon izdao i saopštenje u kom stoji da su ranije uočena "četiri kineska špijunska balona koja su letela iznad lokacija od interesa za Kinu".

Za tri dana, oborena još tri NLO

Nije dugo trebalo američkoj vojsci da, nakon prvog oborenog balona, isto učini sa još nekoliko objekata iznad teritorije Severne Amerike. 

Par borbenih aviona F-22 oborio je 10. februara iznad Aljaske objekat veličine omanjeg automobila. Naređenje je ponovo izdao direktno američki predsednik, koji je o ovoj pojavio bio obavešten dan ranije, saopšteno je iz Bele kuće. 

Borbeni avioni su, pre obaranja objekta, poslati u bliže izviđanje kako bi bilo sigurno da li u neidentifikovanim objektima ima pilota. Nakon što je utvrđeno da ih nema, objekti su oboreni, dodaje se u saopštenju.

Iz Pentagona su rekli da je ovaj objekat predstavljao pretnju po civilni vazdušni saobraćaj jer je leteo na visini od oko 12 kilometara, za razliku od prethodno srušenog kineskog balona koji je leteo na visinama od oko 20 kilometara.

Nakon što je objekat pogođen, njegovi ostaci rasuli su se po teritorijalnim vodama, a portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi naveo je da u Vašingtonu ne znaju odakle je objekat došao, niti šta je radio u američkom vazdušnom prostoru.

profimedia

Jezero Mičigen, gde je oboren još jedan NLO

"Ne znamo ko je vlasnik ovog objekta. Ne postoje nikakvi znaci koji govore da li je u vlasništvu neke države, institucije ili pojedinca", rekao je Kirbi u petak novinarima, dodajući da je zbog vremenskih uslova otežano prikupljanje ostataka objekta, preneo je "Vašington post".

Obaranje objekta nad Aljaskom, međutim, bio je samo uvod u trodnevne "aktivnosti" američkog vazduhoplovstva - 11. februara oborena je još jedna nepoznata letelica iznad Kanade, a 12. februara još jedan objekat iznad mičigenskog jezera Hjuron.

Govoreći o objektu oborenom iznad Jukona, kanadski premijer Džastin Trudo naveo je da je, nakon razgovora sa američkim predsednikom, naredio "obaranje nepoznatog objekta koji je narušavao kanadski vazdušni prostor".

Kada je u pitanju objekat koji je najskorije oboren, onaj iznad Hjurona, za sada se zna jedino da ga je oborio F-16 borbeni avion i da se za ostacima traga sa obe strane jezera - dok sa američke strane potragu vodi FBI, sa kanadske je za to zadužena Kraljevska policija.

Da li ih sada ima više, ili se samo bolje uočavaju?

S obzirom na to da su u kratkom vremenskom periodu oborena čak četiri objekta iznad teritorija Severne Amerike, postavlja se pitanje da li se radi o iznenadnoj "invaziji" ili je u pitanju nešto drugo.

Nakon što je oboren kineski balon 4. februara, iz Severnoameričkoe komande za odbranu vazdušnog prostora (NORAD) saopšteno je da će se radarski sistemi podesiti tako da budu znatno osetljiviji na objekte u vazdušnom prostoru, a kao rezultat toga, automatski se povećao i broj uočenih objekata. Drugim rečima, NORAD sada uočava veći broj slučajeva narušavanja vazdušnog prostora zbog toga što ih više i traži, zahvaljujući kineskom špijunskom balonu.

"Pojačali smo radare i mnogo bliže ispitujemo svoj vazdušni prostor na ovim visinama, što bar delom može objasniti veći broj objekata koje smo detektovali u poslednjoj nedelji", rekla je novinarima Melisa Dalton, zvaničnica iz američkog ministarstva odbrane, prenosi "Njujork Tajms".

Sa druge strane, američki zvaničnici nisu u potpunosti eliminisali ni teoriju da je u opticaju veći broj neželjenih letećih objekata nego ranije - neki smatraju da se radi o letelicama koje šalje Kina, neki da su u pitanju drugi "nalogodavci", ali nema nikakvog jasnog zaključka.

Twitter/@elitedevon

Obaranje kineskog balona 4. februara

Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, šef NORAD-a Glen Van Herk je rekao da "ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje, kao i da se radi na njihovoj identifikaciji. 

Američki general je dodao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli, pa ih zbog toga sa razlogom zovu "objektima", a ne "balonima".

Neimenovani zvaničnik američke odbrane, međutim, rekao je za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla. 

Nikakve konkretne odluke Vašington trenutno ne može ni da donese, najviše zbog toga što se i dalje utvrđuje priroda tri objekta koja su oborena od petka do nedelje. 

Prvi objekat, rekli su iz američkog ministarstva odbrane, najverovatnije nije bio balon, i on je raznet u delove nad Aljaskom. Za drugi oboreni NLO kanadske vlasti rekle su da je bio "cilindričnog oblika", i pretpostavlja se da je u pitanju nekakav balon. Kod trećeg objekta najmanje toga se zna, ali su iz Pentagona rekli da verovatno nije u pitanju balon.

Šta su prednosti "špijunskih balona"?

Američke obaveštajne službe nedavno su saopštile kako smatraju da je prvi kineski balon koji je oboren 4. februara samo deo šire strategije Pekinga za špijunažu, odnosno prikupljanje osetljivih podataka.

Pri svemu ovome, sada su zabrinute i druge zemlje Zapada, pa je tako ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao kako će London "preispitati obezbeđenje svog vazdušnog prostora nakon upada kineskog balona za nadzor u vazdušni prostor SAD ranije ovog meseca".

Jedna od lokacija koja se smatra bazom za slanje špijunskih balona je Hainan, ostrvo koje se nalazi južno od kontinentalnog dela Kine. Ovo ostrvo, inače, već duži vremenski period služi kao komandni centar kineske vojske, a iako je više poznato zbog pomorskih kapaciteta, na njemu se nalazi aerodrom koji je bio baza za kineski borbeni avion koji se 2001. sudario sa američkim.

Kineska vojna modernizacija bila je vođena uverenjem da Narodnooslobodilačka armija mora da sustigne rivale poput SAD, kao i da razvije oružje i strategije koje bi joj mogle dati prednost.

Baloni su postali mali, ali aktivan deo te strategije, prenosi "Njujork tajms", dodajući da kineski nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju ima tim istraživača koji proučava napredak u razvoju špijunskih balona.

Pre nekoliko godina, list koji služi kao glasilo kineske vojske objavio je tekst u kom opisuje kako su visine blizu svemira postale "novo bojno polje u modernom ratovanju", a u nekoliko brojeva od tada pojavljivale su se izjave oficira u kojima se čitaoci pozivaju da ozbiljno shvate ulogu špijunskih balona.

Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia

Borbeni avioni F-22 

"Balon je 'moćno oko' na nebu, koje može da pokrije ciljeve dok leti na malim visinama. U budućnosti, ovakve platforme mogu, kao podmornice u dubinama okeana, da postanu 'tihe ubice'", navodi se u tekstu iz 2021. godine.

Baloni često ne koriste najsavremeniju tehnologiju, naročito ako se uporede sa satelitima, ali stručnjaci ističu da ipak mogu imati određenih prednosti. Na primer, baloni mogu satima da lebde iznad objekta koji je neophodno posmatrati, dok satelit koji kruži oko Zemlje može imati samo nekoliko minuta da snimi svoju metu. 

Pored toga, smatra se da se balonima može upravljati daljinski, a pošto lebde uz pomoć vetra na velikim visinama, njihove putanje je teže predvideti. Naravno, tu je i finansijska strana priče - baloni su takođe jeftiniji za proizvodnju i lansiranje od svemirskih satelita.

Neki od špijunskih balona opremljeni su elektrooptičkim senzorima ili digitalnim kamerama koje, u zavisnosti od rezolucije, mogu da snimaju veoma precizne slike, rekli su američki zvaničnici. Takođe, dodali su, ovi baloni imaju mogućnost radio signala i satelitskog prenosa.

Kineski "kontranapad optužbama"

U odgovoru na američke optužbe za špijunažu, iz Pekinga su stigli opšti protesti. Kineski zvaničnici, naime, nakon obaranja balona iznad SAD naveli su da će ta zemlja "odlučno zaštititi svoja legitimna prava i interese".

Kina tvrdi da je upitanju civilni balon koji se koristi za meteorološka istraživanja, mada nisu naveli kome letelica pripada - čak ni da li je u pitanju neko odeljenje kineske vlade, kompanija ili pojedinac.

Pored ovog odgovora, u kineskim medijima se juče pojavio i izveštaj da su kineski zvaničnici takođe otkrili neidentifikovani leteći objekat iznad svoje teritorije. Kineski Global tajms, pozivajući se na informacije iz lokalnih pomorskih vlasti, preneo je da se kineska vojska priprema da ovaj objekat obori.

Takođe, Kina je prešla i u "kontraofanzivu" kada su upitanju američke optužbe: iz vlade u Pekingu je danas saopšteno da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad kineskog vazdušnog prostora bez dozvole 11 puta, od početka januara 2022. godine. 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, odgovarajući na pitanje na redovnoj konferenciji za novinare, nije naveo dalje detalje o ovim navodnim uočenim balonima.

Na pitanje kako je Kina reagovala na te letove, Vang je rekao da je odgovor Kine na takve incidente odgovoran i profesionalan, preneo je Rojters. On je istakao i da Kina "nema informacije o letećim objektima koje su oborile SAD iznad Aljaske i Kanade".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet