Fokus

Amerikanci oborili još jedan neidentifikovani leteći objekat iznad Kanade

Komentari

Autor: BBC

11/02/2023

-

23:19

Amerikanci oborili još jedan neidentifikovani leteći objekat iznad Kanade
Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia - Copyright Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još jedan neidentifikovani leteći objekat oboren je iznad vazdušnog prostora Severne Amerike, potvrdio je kanadski premijer Džastin Trudo.

On je izjavio da je najnoviji objekat "narušio kanadski vazdušni prostor" nakon čega je oboren iznad Jukona na severozapadu Kanade, prenosi BBC.

I kanadski i američki avioni su učestvovali u akciji obaranja objekta, a Trudo kaže da ga je konačno oborio američki F-22.

Kanadski premijer je saopštio da je on izdao naređenje, kao i da je razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

"Kanadske snage će analizirati olupinu objekta“, napisao je on na Tviteru.

Trudo je zahvalio Severnoameričkoj komandi vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) koja je ranije saopštila da je nadgledala "vazdušni objekat na velikoj visini“ iznad severne Kanade.

NORAD je ranije rekao za CNN da ne može da razgovara o pojedinostima u vezi sa ovim slučajem, ali je potvrdio da su vojni avioni raspoređeni.

Neidentifikovani leteći objekat se pojavio iznad Severne Amerike samo nekoliko dana nakon što je oboren kineski špijunski balon koji je narušio američki i kanadski vazdušni prostor.

U petak je još jedan objekat oboren iznad Aljaske po naređenju američkog predsednika Džoa Bajdena. U kratkom saopštenju, vojska je rekla da američke trupe, uključujući i Nacionalnu gardu Aljaske, i dalje sprovode aktivnosti potrage za tim objektom.

"Arktički vremenski uslovi, uključujući vetar, sneg i ograničeno dnevno svetlo, faktor su u ovoj operaciji, a osoblje će prilagoditi operacije pronalaska objekta kako bi se sačuvala bezbednost“, saopštila je vojska.

Komentari (0)

Svet