Fokus

SAD: Objekat na velikoj visini oboren iznad Aljaske

Komentari

Autor: BBC

10/02/2023

-

20:52

SAD: Objekat na velikoj visini oboren iznad Aljaske
SAD: Objekat na velikoj visini oboren iznad Aljaske - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

"Objekat na velikoj visini" oboren je iznad Aljaske u proteklih sat vremena, saopštila je Bela kuća.

Portparol Džon Kirbi rekao je da je objekat bio "veličine malog automobila" i da se u to vreme nalazio iznad retko naseljenog područja.

Kirbi je rekao da je predsednik Džo Bajden doneo odluku da obori objekat nepoznatog porekla.

Inače, ova vest dolazi šest dana nakon što su SAD u subotu oborile kineski balon iznad svojih teritorijalnih voda.

Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Rajder, potvrdio je da je mlaznjak F-22 oborio objekat, koji se kretao nepoznatom brzinom, raketom sajdvajnder u 13:45 EST (18:45 GMT). 

profimedia

 

Govoreći u Beloj kući, Kirbi je objasnio da se objekat iznad Aljaske kretao na 40.000 stopa visine i da je mogao predstavljati prijetnju civilnim avionima.

Dodao je da je njegovo polje krhotina bilo "mnogo, mnogo manje" od balona oborenog prošle nedelje kod obale Južne Karoline.

"Obaveštajni zvaničnici su saznali za objekat u četvrtak uveče", rekao je on i dodao da se borbeni avion približio objektu i ocenio da je bio bez posade.

Kaže da se ne zna vlasnik letelice, kao ni da li je u vlasništvu države, preduzeća ili u privatnom vlasništvu.

"Nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile navedenu namenu ovog objekta. Očekujemo da ćemo uspeti da povratimo ostatke jer su pali ne samo u naš teritorijalni prostor, već i na ono što verujemo da je smrznuta voda. Dakle, biće uložen napor za oporavak i nadamo se da će biti uspešan i onda možemo da naučimo malo više o tome”

Naglašava da je Bajden bio informisan o svim ovim detaljima pre donošenja odluke.  

Zvaničnici još nisu utvrdili da li je objekat je bio uključen u nadzor, a Kirbi je ispravio reportera koji ga je nazvao balonom. Nije precizirao tačnu lokaciju na kojoj je objekat oboren, ali je Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila da je zatvorila vazdušni prostor u oblasti Dedhorsa, na severu Aljaske.

"Nikakvi drugi objekti preteće prirode u ovom trenutku nisu identifikovani iznad SAD", saopštila je Bela kuća.

Osoblje Komiteta američkog Senata za obaveštajne poslove informisano je danas o oborenom "objektu na velikoj visini" iznad Aljaske, izjavio je dobro obavešten izvor za CNN.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet