Fokus

Vojska SAD objavila fotografije ostatka oborenog kineskog balona: Ispitivanje će pokazati da li je bilo špijunske opreme

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

23:28

Vojska SAD objavila fotografije ostatka oborenog kineskog balona: Ispitivanje će pokazati da li je bilo špijunske opreme
Tanjug/AP/U.S. Navy - Copyright Tanjug/AP/U.S. Navy

veličina teksta

Aa Aa

Američka mornarica objavila je fotografije oborenog kineskog balona za koji se sumnja da je bio špijunski. 

Komanda američkih pomorskih snaga objavila je nekoliko fotografija na svojoj Fejsbuk stranici na kojima se vidi kako pripadnici vojske uvlače u čamac velike ostatke balona, prenosi BBC.

Tanjug/AP/U.S. Navy

 

U saopštenju se navodi da su mornari koji su u nedelju izvlačili ostatke letelice bili deo specijalnog tima za rukovanje eksplozivima.

Balon će sada biti ispitan da bi se utvrdilo da li je na njemu zaista bila špijunskom oprema.

Bela kuća je juče saopštila da prelet kineskog špijunskog balona nad SAD nije doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Posle iznenađujuće blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju.

Zbog slučaja kineskog balona američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je dugo očekivanu posetu Pekingu koja je bila planirana za ovu nedelju.

Kina tvrdi da je reč o civilnom balonu koji se koristi za meteorološka istraživanja, ali je odbila da kaže kome pripada letelica - nekom odeljenju vlade ili nekoj kompaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet