Fokus

Peking potvrdio da je drugi balon, koji je uočen iznad Latinske Amerike, doleteo iz Kine

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

15:19

Peking potvrdio da je drugi balon, koji je uočen iznad Latinske Amerike, doleteo iz Kine
Peking potvrdio da je drugi balon, koji je uočen iznad Latinske Amerike, doleteo iz Kine - Copyright Twitter/@elitedevon

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vlada potvrdila je da je balon koji je u petak primećen iznad Latinske Amerike iz Kine, ali da je namenjen za civilnu upotrebu, saopšteno je danas iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

To je drugi balon iz Kine koji je primećen u vazdušnom prostoru američkog kontinenta.

U subotu su sličan balon oborile vazdušne snage SAD, koja je saopštila da je reč o balonu koji se koristi za nadzor, navodi BBC.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je da je balon koji je primećen iznad Latinske Amerike greškom skrenuo sa svoje rute i tako se našo iznad američkog kontinenta.

Kina je odbacila optužbe za špijuniranje, uz obrazloženje da balon služi za praćenje veremenskih prilika.

Portparolka Mao je navela da je balon ''uveliko odstupio'' od planirane rute, reakvši da je do toga došlo zbog vremenskih prilika i ograničene mogućnosti manevrisanja tom letelicom.

''Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnog prava kako bi informisala i pravilno postupala sa svim zainteresovanim stranama, bez predstavljanja bilo kakve pretnje bilo kojoj zemlji'', rekla je Mao.

Tokom vikenda, kolumbijske vazduhoplovne snage su saopštile da je  u vazdušnom prostoru te zemlje na visini iznad 17 kilometara uočen leteći objekat sa "karakteristikama sličnim balonu", da su pratile objekat sve dok nije napustio vazdušni prostor, i dodale da on nije predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost. SAD veruju da je balon korišćen za praćenje osetljivih vojnih lokacija, navodi britanski javni servis.

 

Komentari (0)

Svet