Fokus

Japan: Sumnjivi balon leteo prošle godine iznad mora kod ostrva Kjušu

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

11:54

Japan: Sumnjivi balon leteo prošle godine iznad mora kod ostrva Kjušu
Japan: Sumnjivi balon leteo prošle godine iznad mora kod ostrva Kjušu - Copyright Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

veličina teksta

Aa Aa

Neidentifikovani balon primećen je iznad mora kod ostrva Kjušu na jugozapadu Japana prošle godine, saopštila je danas japanska vlada.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno saopštio je na konferenciji za novinare da Japan radi sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je objekat primećen u januaru 2022. bio kineski balon sličan onom koji je oboren u subotu kod obale američke savezne države Južne Karoline, nakon što je prešao preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država. 

Macuno je rekao da je balon primećen tokom redovnih aktivnosti praćenja japanske vojske, ali nije precizirao kako su oružane snage reagovale na incident.  U poslednjem incidentu koji je prijavila vlada, balon je otkriven iznad mora kod Japana, a ne u njegovom vazdušnom prostoru, navodi japanska novinska agencija Kjodo.

Slični leteći objekti su ranije potvrđeni 2020. i 2021. godine u severoistočnom regionu Japana, saopštila je ranije vlada. Peking tvrdi da je kineski balon oboren kod obale Južne Karoline korišćen u civilne istraživačke svrhe.

NBC Njuz je izvestio da Vašington veruje da su kineski baloni za nadzor leteli u vazdušnom prostoru više od 40 zemalja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet