Fokus

Za tri dana, tri NLO oborena iznad Severne Amerike: Zvaničnici kažu da ništa nije isključeno, čak ni - "vanzemaljci"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/02/2023

-

08:20

Za tri dana, tri NLO oborena iznad Severne Amerike: Zvaničnici kažu da ništa nije isključeno, čak ni - "vanzemaljci"
Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia - Copyright Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska oborila je tokom vikenda nekoliko neidentifikovanih letećih objekata, što su samo poslednji u nizu slučajeva narušavanja vazdušnog prostora te zemlje, a zvaničnici navode da se i dalje utvđuju sve okolnosti, kao i šta su oboreni objekti zapravo predstavljali.

U najnovijem incidentu, Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 u nedelju, 12. februara, oborio neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron, na granici sa Kanadom. Kako se navodi, ovaj NLO je leteo u blizini američkih vojnih lokacija i predstavljao ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor. 

U saopštenju je, međutim, naglašeno da NLO nije bio ocenjen kao vojna pretnja za objekte na zemlji, i da su ga radari prvo locirali iznad Montane. 

Oboreni objekat su zvaničnici opisali kao "osmougaoni objekat na koji su bile prikačene žice", a u trenucima kada ga je raketa pogodila, leteo je na oko šest kilometara visine, što je moglo da predstavlja eventualnu opasnost po civilne letelice.

Tanjug/Chad Fish via AP, File

Obaranje kineskog balona, 4. februar 2023.

Kako je guvernerka Mičigena rekla, u pitanju je bio četvrti objekat koji je oboren iznad teritorija Severne Amerike u posednjih nedelju dana, jer je u petak jedan oboren iznad Aljaske, a u subotu drugi iznad Jukona u Kanadi.

Prethodno je, 4. februara, američka vojska oborila iznad Atlantskog okeana objekat za koji se ispostavilo da je balon koji pripada Kini. Iz Vašingtona su rekli tada da je u pitanju špijunski balon za nadzor i prikupljanje operativnih podataka, dok su iz Pekinga oštro negirali ovakve tvrdnje i navodili da je u pitanju meteorološki balon, mada nisu rekli ko je tačno vlasnik.

Van Herk: Ništa nije isključeno, utvrđuju se činjenice

Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sever,  general Glen Van Herk, izjavio je na konferenciji za medije nakon obaranja poslednjeg objekta da se ne isključuje nijedna mogućnost kada je u pitanju poreklo letelice.

 
Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, Van Herk je na brifingu u Pentagonu rekao da "ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje, kao i da se radi na njihovoj identifikaciji. 

Američki general je dodao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli, pa ih zbog toga sa razlogom zovu "objektima", a ne "balonima".

Neimenovani zvaničnik američke odbrane, međutim, rekao je za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla. 

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je za televiziju ABC da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni. Međutim, nekoliko sati kasnije iz Bele kuće su rekli da je prerano reći šta su bili oboreni objekti, i da bi ipak trebalo sačekati da se pronađu njihovi ostaci.

Za olupinama se, inače, i dalje traga, a cilj je upravo da se utvrdi precizno njihovo poreklo kao i za šta su tačno služili, ali se radi u otežanim uslovima zbog hladnog vremena. 

Preporuka za vas

Komentari (7)

Megido

13.02.2023 09:25

Bilo kako bilo te 'nebeske pojave' i fenomeni su davno prorečeni kao obeležje poslednjih dana s eta kakvog poznajemo. Zanimljivo je ono što je Isus rekao, a danas je itekako aktuelno s obzirom na zemljotres u Turskoj i Siriji, rat u Ukrajini, ali i ovo na nebu iznad Amerike i Kanade. Isus kaže:,,11 Biće snažnih zemljotresa i biće pošasti i gladi po raznim mestima. Ljudi će videti zastrašujuće prizore i biće velikih znakova s neba (Luka 21:10,11).

Драган

13.02.2023 11:01

Ili "mars attack" ili amerikanci otvaraju javnu saradnju sa svojim glavnim savetnicima i saveznicima - đavolima.

Mojsije

13.02.2023 11:02

Klasično Američko bubetanje za široke narodne mase posle one sramote sa balonom.

Srki

13.02.2023 15:22

Obistiniće se "4 jul", zamislte Bajdena kao pilota F 35..😆😆😆

Aks

14.02.2023 08:16

@Srki - Pa nemogu da razumem da li iko ima i malo pameti pa gde je ta moc i snaga natoa ida se obaraju nlo objekti jer nemogu da se prinude da slete ili da ih uhvate sta ako su vanzemaljci stvarno i hoce kontakt a mi ko divljaci udri ili je ovom naivnom narodu zamazivanje ociju😜

nesonx

13.02.2023 20:09

Ako nisu lažne informacije i ako kažu da su objekti cilindričnog oblika bez krila , onda se javlja pitanje , kako lete? Ako nemaju krila ili balon na koji su prikačeni, onda koriste AG ( antigravitaciju ) što ako je neko nije konstruisao na ovoj maloj planeti onda su vanzemaljskog porekla! A kakva je situacija sada na planeti reklo bi se da srljamo u propast! I ako ima nekog tamo negde vreme je da intervenišu!

50-togodišnjak

14.02.2023 15:27

Biće biće materijala za holivudske režisere i scenariste a naslov filma -Ameri nebom lete-

Svet