Fokus

Na kratko zatvoren vazdušni prostor iznad jezera Mičigen iz razloga nacionalne odbrane

Komentari

Autor: Rojters

12/02/2023

-

19:35

Na kratko zatvoren vazdušni prostor iznad jezera Mičigen iz razloga nacionalne odbrane
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vazdušni prostor iznad jezera Mičigen privremeno je bio na kratko zatvoren zbog nacionalnih odbrambenih razloga, navodi se u saopštenju američke Federalne administracije za vazduhoplovstvo u nedelju, prenosi Rojters. Nije bilo komentara Pentagona ili FAA. 

Vazdušni prostor je nakratko bio zatvoren juče iznad Montane pre nego što je brzo ponovo otvoren, nakon što je anomalija na radaru dovela do hitnog slanja mlaznjaka u istragu.

Zatvaranje vazdušnog prostora usledilo je nakon što su američki avioni oborili kineski špijunski balon i dva neidentifikovana leteća objekta.

Kanadski istražitelji tragaju za olupinom misterioznog letećeg objekta koji je oborio američki borbeni avion iznad teritorije Jukona, rekao je u nedelju premijer Džastin Trudo.Još jedan leteći objekat oboren je kod obale Jukona, na Aljasci, a oba su izgledala kao baloni.

„Timovi su na terenu i traže da pronađu i analiziraju objekat“, rekao je Trudo novinarima. 

Nije dao nagoveštaj o čemu se radi, ali je rekao da „predstavlja razumnu pretnju bezbednosti civilnog bekstva“.

„Bezbednost građana nam je na prvom mestu i zato sam doneo odluku da se taj neidentifikovani objekat obori“, rekao je on.

Lider većine u Senatu SAD Čak Šumer dao je malo više detalja američkoj televiziji ABC, rekavši da američki zvaničnici nacionalne bezbednosti veruju da su objekat uništen iznad Kanade - kao i još jedan leteći objekat koji je u petak ispaljen iznad morskog leda u blizini Deadhorsa na Aljasci - oba balona.

„Oni veruju da su bili (baloni), da, ali mnogo manji od prvog“, rekao je Šumer, misleći na balon koji je prošle subote oboren uz obalu Južne Karoline  čiji putovanje preko vazdušnog prostora SAD početkom meseca izazvalo je međunarodni incident.

Bela kuća je samo saopštila da nedavno oboreni objekti „nisu mnogo ličili“ na kineski balon, ponavljajući Šumerov opis njih kao „mnogo manje“.

Američki zvaničnici optužili su Kineze da koriste balon visok 60 metara za nadzor. Kineska vlada saopštila je da je to bio civilni istraživački balon koji je skrenuo sa kursa i osudila njegovo uništenje.

Američki zvaničnici pretražuju okean kako bi pronašli ostatke i elektronske uređaje od uništenja originalnog balona. Šumer je rekao da je uveren da će američki istražitelji otkriti šta mu je bila svrha.

„Verovatno ćemo moći da sastavimo ceo balon i tačno znamo šta se dešava“, rekao je.

Komentari (0)

Svet