Fokus

Oboren još jedan leteći objekat u blizini američko - kanadske granice

Komentari

Autor: Rojters

12/02/2023

-

22:21

Oboren još jedan leteći objekat u blizini američko - kanadske granice
AP/U.S. Navy/Lt. j.g. Jerry Ireland - Copyright AP/U.S. Navy/Lt. j.g. Jerry Ireland

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska oborila je leteći objekat iznad jezera Huron u blizini američko-kanadske granice, saopštili su u nedelju američki zvaničnici, u četvrtom takvom presretanju američkih lovaca ovog meseca.

 

 

Dva američka zvaničnika, pod uslovom anonimnosti, izjavila su Rojtersu da je vojska oborila objekat.

Odvojeno, američki predstavnik Džek Bergman rekao je da objekat "više nije u upotrebi".

 

 

Američka predstavnica Elisa Slotkin, koja predstavlja okrug u Mičigenu, u blizini mesta gde se incident dogodio, rekla je da su piloti američkog vazduhoplovstva i Nacionalne garde oborili objekat.

„Odličan posao svih koji su izvršili ovu misiju“, napisala je ona na Tviteru.

 

 

U međuvremenu, kanadski istražitelji tragaju za olupinom neidentifikovanog letećeg objekta koji je u subotu oborio američki avion iznad teritorije Jukona.

Prethodno je vazdušni prostor iznad jezera Mičigen privremeno bio na kratko zatvoren zbog nacionalnih odbrambenih razloga, saopštila je američka Federalne administracije za vazduhoplovstvo u nedelju, prenosi Rojters. 

 

 

Potom je izdata nova naredba, ovog puta jugozapadno od Tobermorija u Ontariju u Kanadi za zatvaranje prostora zbog operacije protivvazdušne odbrane.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni u isto toliko dana, počevši od plovila veličine malog automobila u petak na obali Aljaske, nakon čega je u subotu oboren leteći objekat iznad Jukona u Kanadi.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je danas za televiziju Ej-Bi-Si da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni.

Šumer je dodao da su oboreni objekti bili mnogo manji nego balon koji je 4. februara oboren iznad Atlantika blizu obala Južne Karoline.

 

 

Komentari (0)

Svet