Fokus

Pronađeni "značajni" ostaci kineskog balona za nadzor u vodama Južne Karoline

Komentari

Autor: Guardian

14/02/2023

-

07:58

Pronađeni "značajni" ostaci kineskog balona za nadzor u vodama Južne Karoline
Pronađeni "značajni" ostaci kineskog balona za nadzor u vodama Južne Karoline - Copyright Tanjug/AP/Chad Fish

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska je pronašla "značajne ostatke" navodnog kineskog špijunskog balona za nadzor koji je oboren ranije ovog meseca, saopštio je Pentagon, nakon što je Bela kuća tvrdila da je Kina upravljala balonom na velikim visinama kako bi špijunirala SAD i njihove saveznike dugi niz godina.

"Ekipe su uspele da izvuku značajne krhotine sa lokacije, uključujući sve identifikovane prioritetne senzore i delove elektronike, kao i velike delove strukture", navodi se u saopštenju Američke severne komande.

Balon, oboren kod obale Južne Karoline 4. februara, bio je prvi u nizu misterioznih objekata koje je američka vojska uklonila sa neba vazdušnog prostora Severne Amerike u prethodnih osam dana.

Tanjug/AP/Chad Fish

 

Međutim, kineski program nadzora, prema rečima Džona Kirbija, portparola američkog saveta za nacionalnu bezbednost, datira još iz administracije Donalda Trampa za koju je rekao da toga nije ni bila svesna.

"Leteo je (balon) i tokom prethodne administracije, ali ga nisu otkrili", rekao je Kirbi i nastavio:

"Detektovali smo ga i pratili. I pažljivo smo proučavali kako bismo naučili što više možemo. Znamo da su ovi nadzorni baloni Narodne Republike Kine prešli preko desetine zemalja na više kontineata širom sveta, uključujući neke od naših najbližih saveznika i partnera", dodao je.

Ovim povodom će na Kapitol Hilu u utorak ujutru biti održan tajni brifing za sve senatore, saopštila je kancelarija lidera većine u Senatu, Čaka Šumera.

Kina tvrdi da baloni SAD lete nad njenom teritorijom, Vašington negira

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je danas na redovnoj konferenciji za medije da je, počev od maja 2022. godine, više od 10 visinskih balona SAD "ilegalno" uletelo u vazdušni prostor Kine i drugih zemalja.

"SAD treba da sprovedu temeljnu istragu i objasne Kini ovu situaciju", rekao je Venbin, prenosi Rojters.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi negirao je i juče slične tvrdnje kineskih zvaničnika, rekavši da "iznad kineskog vazdušnog prostora nema izviđačkih balona".

Komentari (0)

Svet