Fokus

Blinken: SAD podelile informacije o kineskom balonu sa desetinama zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

21:32

Blinken: SAD podelile informacije o kineskom balonu sa desetinama zemalja
Tanjug/AP/Jacquelyn Martin - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države podelile informacije o kineskom špijunskom balonu sa desetinama zemalja širom sveta.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu.

Tanjug/AP/U.S. Navy

 

 

On je naveo da gotovo iz sata u sat pristižu dodatne informacije o balonu, koji je u subotu oboren iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, prenosi Rojters.

Stoltenberg je ukazao da let balona predstavlja već viđen obrazac kineskog ponašanja i upozorio da je potrebno biti svestan postojanja stalnog rizika od kineskih obaveštajnih aktivnosti.

Generalni sekretar NATO je istakao da je Kina, bez ikakve transparentnosti, značajno povećavala svoje vojne snage, uključujući i nuklearne potencijale.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su četiri prethodna kineska špijunska balona, koja su uočena iznad SAD, preletala iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni preletali i iznad američkih vojnih baza.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet