Fokus

Kina se izvinila Kostariki zbog incidenta sa balonom

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

10:34

Kina se izvinila Kostariki zbog incidenta sa balonom
Kina se izvinila Kostariki zbog incidenta sa balonom - Copyright Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Kostarike saopštilo je danas da je Peking priznao da je jedan od kineskih balona leteo iznad Kostarike, kao i da se kineska ambasada u San Hozeu izvinila za ovaj incident.

Ambasada je, navodi se, "insistirala na tome da je balon korišćen u naučne svrhe, pre svega za praćenje vremenskih prilika", kao i da je balon skrenuo sa svoje predviđene putanje, prenosi Rojters.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Kostarike je 5. februara saopštio da su lokalni zvaničnici dobili informaciju o balonu koji je leteo iznad zemlje 2. februara. 

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine je na jučerašnjoj konferenciji u Pekingu izjavila da je balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, korišćen u civilne svrhe.

Kineski balon, koji je pre nekoliko dana leteo iznad Severne Amerike, izazvao je trzavice između Vašingtona i Pekinga. Američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19.39 po srednjeevropskom vremenu oborio kineski balon, a Vašington sumnja da je reč o špijunskom balonu Pekinga.

Sa druge strane Kina tvrdi da je reč o meterološkom balonu i kritikovala je SAD zbog njegovog obaranja, nazvavši taj potez "očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava duh međunarodnog prava".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet