Fokus

Zatezanje odnosa: Peking uputio protest Vašingtonu zbog uništenja vazdušnog balona, vojska SAD traga za ostacima

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

07:32

Zatezanje odnosa: Peking uputio protest Vašingtonu zbog uništenja vazdušnog balona, vojska SAD traga za ostacima
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina je uputila zvaničan protest SAD zbog uništenja kineskog balona u vazdušnom prostoru iznad Atlantika nadomak obala Južne Karoline, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ksie Feng predao je 5. februara ozbiljnu primedbu zvaničniku ambasade SAD u Pekingu zbog neselektivne upotrebe oružja za američki napad na civilni kineski balon", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu diplomatske agencije, prenosi TAS S.

U saopštenju upozorava da kineske vlasti "pažljivo prate situaciju" i najavljuje da će Kina odlučno braniti svoja zakonska prava i interese nacionalnih kompanija.

"Ovakvim akcijama SAD su zadale ozbiljan udarac naporima usmerenim na stabilizaciju kinesko-američkih odnosa, posle prošlogodišnjeg sastanka lidera dve zemlje na Baliju", ocenjuje se u saopštenju i predočava da Peking "zadržava pravo da preduzme sve neophodne kontramere".

Američki predsednik Džozef Bajden izdao je naredbu za obaranje balona nakon što mu je rečeno da je najbolje vreme za operaciju trenutak kada se letelica nalazi iznad mora, potvrdili su američki vojni zvaničnici.

Podsetili su da bi obaranje balona koji leti iznad kopna na visini od 18.000 metara predstavljalo neopravdani rizik za ljude na zemlji, preneo je AP.

SAD su oborile balon kod obale Južne Karoline, nakon što je preleteo iznad osetljivih vojnih lokacije širom Severne Amerike. Ovaj incident je uticao da američki državni sekretar Entoni Blinken naglo otkaže planirano putovanje u Peking.

Vojska SAD traga za ostacima kineskog balona oborenog iznad Atlantika

Američka vojska potvrdila je da traga za ostacima kineskog balona za nadzor,   koji je oboren iznad američkih teritorijalnih voda u Atlantiku, nadomak obala Južne Karoline.

Zvanični Peking je pozvao Vašington da ne eskalira dodatno situaciju i ne preduzima radnje koje štete kineskim interesima, ponavljajući da je u pitanju civilni vazdušni balon koji je slučajno zalutao u vazdušni prostor SAD, prenosi Rojters.

Ovaj incident je dodatno zaoštrio ionako zategnute odnose između dve zemlje i naveo Vašington da otkaže planiranu posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Američka mornarica, uz angažovanje Obalske straže SAD, u potrazi je za ostacima kineskog balona, izjavio je američki general Glen van Herk, komandant američke severne komande.

Prema njegovim rečima, potraga za balonom se sprovodi kako bi se ustanovilo kakve je špijunske aktivnosti sprovodila Kina, iako neki američki zvaničnici tvrde da balon nije ugrozio američku nacionalnu bezbednost.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet