Fokus

Američka vojska oborila kineski balon iznad Atlantskog okeana (VIDEO)

Komentari

Autor: Fox News

04/02/2023

-

20:50

Američka vojska oborila kineski balon iznad Atlantskog okeana (VIDEO)
Američka vojska oborila kineski balon iznad Atlantskog okeana (VIDEO) - Copyright Tanjug Ap/Brian Branch, Patrick Semansky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski balon za nadzor, koji je pre nekoliko dana uočen na nebu iznad SAD, oboren je u subotu popodne po lokalnom vremenu iznad Atlantskog okeana. Čim se balon našao iznad obale Južne Karoline, američka vojska odlučila je da ga obori.

Kako prenosi novinska agencija AP, na snimku se vidi da balon pada u more nakon male eksplozije, a trenutno je u toku potraga za njegovim ostacima u Atlantiku.

CNN prenosi da je američka vojska koristila borbene avione F-22 koji su poleteli iz vazduhoplovne baze Lengli u Virdžiniji, a iz jednog od njih je ispaljena raketa AIM-9X koja je uništila balon.

Više brodova američke mornarice i obalske straže nalazi se trenutno u zoni gde se sumnja da je pao balon i obezbeđuju perimetar, rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prethodno je zatvorila tri aerodroma i obustavila vazdušni saobraćaj oko obale Južne Karoline u cilju "nacionalno bezbednosnih napora".

 

Bajden je rekao da je misija obaranja sumnjivog kineskog balona bila uspešna i da je on bio taj koji je izdao naredbu Pentagonu da obori letelicu sa neba čim se stvore bezbedni uslovi za to.

"U sredu, kada sam obavešten o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće", rekao je on novinarima u Hagerstaunu u Merilendu.

"Odlučili su, bez nanošenja štete ikome na zemlji, da je najbolje vreme za to kada bude iznad vodene površine u granicama od 12 milja. Uspešno su ga skinuli i želim da pohvalim pilote koji su to uradili", dodao je.

Visoki zvaničnik američke adminsitracije za CNN je odgovorio na pitanje da li je američka vlada obavestila kinesku pre nego što je oborila balon.

"Američki državni sekretar Entoni Blinken jasno je stavio do znanja u svom razgovoru sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem u petak ujutru da SAD zadržavaju pravo da preduzmu sve što smatraju potrebnim kako bi zaštitile svoje interese", rekao je on za CNN.

Podsetimo, Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Visoki vojni zvaničnik je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

 

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primećen iznad Severne Karoline, prema podacima meteorološke agenciji AccuWeather, prenosi Rojters.

Štaviše, američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posetu Kini zbog otkrića kineskog balona.

Pentagon je juče saopštio da je još jedan kineski balon primećen iznad Latinske Amerike, ne navodeći gde tačno, navodi britanska agencija.

 

Komentari (1)

Novosadista

05.02.2023 00:59

Juju, ovi Ameri što praše po svom narodu.

Svet