Fokus

Varnice između Vašingtona i Pekinga: SAD odbacuju tvrdnje da je balon bio za civilnu upotrebu, oštar odgovor Kine

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

08:27

Varnice između Vašingtona i Pekinga: SAD odbacuju tvrdnje da je balon bio za civilnu upotrebu, oštar odgovor Kine
Varnice između Vašingtona i Pekinga: SAD odbacuju tvrdnje da je balon bio za civilnu upotrebu, oštar odgovor Kine - Copyright Twitter/@joeylopes13, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki zvaničnik američke administracije odbacio je danas ponovljene tvrdnje Pekinga da je balon, koji je oboren iznad Atlantika nadomak Južne Karoline, bio "jednostavno samo za civilnu upotrebu" i da je "slučajno" ušao u američki vazdušni prostor.

"Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvereni smo da je namera bila da se nadgledaju osetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je reč o meteorološkom balonu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneo je CNN.

Ovaj američki zvaničnik je potvrdio da je još jedan "kineski balon za nadzor" istih karakteristika primećen iznad Centralne i Južne Amerike.

"Oba balona nosila su opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima", rekao je američki zvaničnik.

Tvrdi da je Kina u stanju da "aktivno upravlja balonima i usmerava ih na određene lokacije", jer su opremljeni malim motorima sa propelerom.

Američki zvaničnik je rekao da je Kina godinama koristila ovakve balone za nadzor koji su detektovani na pet kontinenata.

Kineski državni mediji objavili su u subotu da je prvi čovek kineske meteorološke službe razrešen dužnosti. To je, navodi CNN, potez koji neki analitičari tumače kao pokušaj Pekinga da insistira na tvrdnjama da je balon koji je leteo na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD bio u civilnoj, meteorološkoj misiji.

Džuang Guotaj je do petka bio šef kineske meteorološke uprave, a njegov odlazak sa te funkcije nije neočekivan, jer je krajem januara izabran za šefa Narodnog političkog konsultativnog komiteta provincije Gansu, pokrajinskog političkog savetodavnog tela.

Ranije danas zvanični Peking je oštro reagovao zbog obaranja balona i saopštio da zadržava pravo da "preduzme dalje akcije", kritikujući SAD zbog "očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse".

 

Predsednik SAD Džozef Bajden istakao je da je misija obaranja bila uspešna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bezbedno.

Kako je oboren balon

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, kod obale Karoline, prenosi CNN. Vojska je, prema rečima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X, navodi američka televizija.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile balon koji su SAD oborile iznad Atlantskog okeana "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu SAD".

Predsednik Bajden je u sredu dao ovlašćenje Pentagonu da obori balon za nadzor „čim misija bude mogla da bude izvršena bez nepotrebnog rizika po živote Amerikanaca ispod putanje balona“, naveo je Ostin u saopštenju nakon što je vojska u subotu oborila letelicu.

Tanjug Ap/Brian Branch, Patrick Semansky, profimedia

 

Američki predsednik je ubrzo nakon rušenja balona dao izjavu za medije i rekao da je misija obaranja bila uspešna i da je ranije naredio Pentagonu da ga sruši s neba čim to bude sigurno. 

"Kada sam u sredu dobio izveštaj o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće. Odlučili su, da ne bi naneli štetu nikome na zemlji, da je najbolje vreme za to kada pređe iznad vode. Uspešno su ga srušili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili", rekao je Bajden novinarima u Marilendu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Kinu da će SAD preduzeti akciju koju smatraju odgovarajućom radi zaštite svojih interesa, prenosi CNN.

Oštra reakcija Kine na obaranje balona

Nakon obaranja balona iznad Atlantika, zvanični Peking je danas oštro reagovao i saopštio da zadržava pravo da "preduzme dalje akcije", kritikujući SAD zbog "očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse".

Zvanični Peking je u danas objavljenom saopštenju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mere kao odgovor" na američko obaranje balona, preneo je AP.

Prisustvo balona na nebu iznad SAD ove nedelje zadalo je novi udarac već inače zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da naglo otkaže ranije dogovoreno putovanje u Peking, navodi agencije.

Podsetimo, Kineski balon oboren je u subotu popodne po lokalnom vremenu iznad Atlantskog okeana, nakon što je ga je američka vojska u četvrtak uočila na nebu iznad SAD. Čim se balon našao iznad obale Južne Karoline, američka vojska odlučila je da ga obori.

Zbog otkrića kineskog balona, američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posetu Kini.

Komentari (0)

Svet