Fokus

Oštre kritike na račun Bajdena zbog odugovlačenja s rušenjem kineskog balona: Slabost prema Kini

Komentari

Autor: AP, CNN

05/02/2023

-

23:56

Oštre kritike na račun Bajdena zbog odugovlačenja s rušenjem kineskog balona: Slabost prema Kini
Oštre kritike na račun Bajdena zbog odugovlačenja s rušenjem kineskog balona: Slabost prema Kini - Copyright Tanjug Ap/Brian Branch, Patrick Semansky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski predstavnici kritikovali su predsednika Džozefa Bajdena jer je danima čekao da bi naredio rušenje kineskog balona, optuživši ga da je pokazao slabost prema Kini i da je u početku pokušao da sakrije povredu američkog vazdušnog prostora.

Američki vojni avio oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u američki vazdušni prostor kod Aljaske.

Američki ministar obrane Lojd Ostin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila "vredne" obaveštajne podatke proučavajući balon kao i da su još tri kineska balona za nadzor prešla preko teritorija SAD-a za vreme Trampove administracije, što je on neirao.

"Trebalo je da oborimo balon iznad Aleutskih ostrva. Nismo smelli da dozvolimo da pređe preko celog kontinentalnog dela SAD-a", rekao je republikanac Tom Koton, član senatskog Odbora za oružane snage, govoreći o ostrvima kod Aljaske.

Koton ja za "Fox News Sunday" rekao da veruje da je Bajden čekao s objavom vesti o balonu kako bi spasao planiranu posetu državnog sekretara Antonija Blinkena Pekingu, koja je na kraju ipak odložena. Smatra takođe da Bajden nije želeo da provocira Peking.

Bajden je u subotu rekao da je u sredu naredio rušenje balona kad je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitili civili.

Vođa senatske većine, demokrata Čak Pumer ocenio je da su kritike republikanaca preuranjene i politički motivisane. Rekao je da će Pentagon dati informacije senatorima o balonu i kineskom nadzoru 15. februara.

Republikanac Majk Tarner, predsednik Odbora za obaveštajnu zajednicu Zastupničkog doma, rekao je da će odbor dobiti informacije o događaju ove nedelje. Tarner je izjavio kako je balon neometano leteo iznad američkih silosa s nuklearnim oružjem i da veruje da ga je Kina koristila kako bi prikupila informacije o njima.

"Predsednik je dozvolio da to pređe preko naših najosjetljivijih lokacija i nije nameravao da kaže američkoj javnosti da vi niste otkrili priču", rekao je u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press".

Republikanac Marko Rubio, potpredsednik senatskog Odbora za obaveštajnu zajednicu, rekao je za ABC-jevu emisiju "This Week" da je Kina pokušala poslati poruku da može ući u američki vazdušni prostor.

Kina tvrdi da je reč o balonu koji se koristi za meteorološka i druga naučan istraživanja i da je zalutao u američki vazdušni prostor "sasvim slučajno", što američki zvainčnici odbacuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet