Fokus

Tramp tužio Fejsbuk, Tviter i Gugl - smatra da ugrožavaju slobodu govora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

07:36

Tramp tužio Fejsbuk, Tviter i Gugl - smatra da ugrožavaju slobodu govora
Tramp tužio Fejsbuk, Tviter i Gugl - smatra da ugrožavaju slobodu govora - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp tužio je Tviter, Fejsbuk, Gugl i Alfabet, kao i njihove šefove, navodeći da nezakonito "ućutkuju konzervativna gledišta".

U tužbama podnetim pred američkim okružnim sudom u Majamiju, navodi se da su platforme društvenih medija sa sedištem u Kaliforniji kršile pravo na slobodu govora zagarantovano prvim amandmanom američkog ustava.

Tramp traži status kolektivne tužbe, što znači da bi zastupao interese i drugih korisnika Tvitera, Fejsboka i Jutjuba koji smatraju da su nepravedno ućutkani.

U tri tužbe koje je podneo, piše manje-više isto. Prva je protiv izvršnog direktora Fejsbuka, Marka Zakerberga druga protiv Tvitera i njegovog osnivača Džeka Dorsija, a treća protiv kompanije Gugl i njenog izvršnog direktora, Sundara Pinčaja.

Unsplash

 

"Postići ćemo istorijsku pobedu za američku slobodu, a istovremeno i slobodu govora", rekao je Tramp na konferenciji za novinare na svom golf terenu u Bedminsteru. 

U tužbama se od sudije traži da poništi član 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama, koji je nazvan "okosnicom interneta" jer pruža internet-stranicama zaštitu od odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici.

Tramp smatra da su na ovaj način tehnološki giganti previše zaštićeni, i da beže od odgovornosti za svoje postupke.

Zabranjen gotovo svuda

Donaldu Trampu je, inače, nakon prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zabranjen pristup gotovo svim tradicionalnim društvenim mrežama.

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, objavio je nakon nereda u Kapitolu na ovoj društvenoj mreži da će Trampu biti zabranjeno korišćenje Instagrama i Fejsbuka. U početku je razlog bila "sabotaža Bajdenove inauguracije", kako je Zakerberg naveo, ali ova zabrana i dalje traje.

Tviter je takođe obrisao Trampov nalog zbog, kako su naveli, "rizika od daljeg podsticanja na nasilje". Kanal mu je suspendovao i Jutjub, iz istog razloga.

Kada je u pitanju TikTok, Tramp tamo i nema nalog, ali su zabranjeni svi video-snimci njegovih govora, kao i oni gde se bez dokaza tvrdi kako su izbori za predsednika SAD, koje je Tramp izgubio, bili "neregularni".

U moru platformi koje su zabranile Trampov nalog ili naloge povezane sa njim, tu su još i Diskord, Redit, Snepčet, Tvič i Pinterest.

Uglavnom, svi su navodili slične razloge - pozivanje na nasilje i govor mržnje, kao i širenje dezinformacija.

Nova društvena mreža

Tim bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa bez velike pompe je, pre nekoliko dana, pokrenuo novu društvenu mrežu pod imenom Gettr (kraći oblik od "Get together" - "Okupimo se").

Kako stoji u opisu aplikacije na Gugl Plej prodavnici, u pitanju je "društvena mreža osnovana na principima slobode govora i nezavisnosti mišljenja".

play.google.com

 

Takođe, navodi se i da je napravljena radi "borbe protiv 'kensel kulture' i političke cenzure", a u nekim ranijim reklamama su rekli kako je njihova misija "sprečavanje monopola na društvenim mrežama i stvaranje istinskog tržišta ideja".

Na čelu Gettr-a nalazi se bivši Trampov portparol, Džejson Miler, a još uvek se ne zna da li će se Tramp oglašavati ovim putem, odnosno da li će napraviti Gettr nalog.

Priredio: J.Đ.

Komentari (0)

Svet