Fokus

Vlasti u Rijadu: Pogubljeni osuđeni pedofil i ubica

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2023

-

23:09

Vlasti u Rijadu: Pogubljeni osuđeni pedofil i ubica
Vlasti u Rijadu: Pogubljeni osuđeni pedofil i ubica - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Rijadu izvršile su smrtnu kaznu nad dvojicom državljana Saudijske Arabije zbog seksualnih napada i ubistva, saopštilo je saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Omar bin Abdulah bin Obeidalah al Barakati osuđen je za namamljivanje i otmicu maloletnih dečaka, kao i za seksualno zlostavljanje i nanošenje štete, navodi ministarstvo, prenosi Alarabija njuz.

Krivični sud ga je osudio na smrt, a presudu su odobrili i Apelacioni i Vrhovni sud, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je izdat kraljevski nalog da se presuda u skladu sa tim izvrši. Al Barakati je pogubljen danas u Džedi.

Vlasti su izvršile smrtnu kaznu nad još jednim državljaninom Saudijske Arabije u Džedi, nakon što je osuđen za nekoliko zločina, uključujući ubistvo.

Mohamed bin Abdelrazak bin Sad Faidi osuđen je za ubistvo sa predumišljajem službenika obezbeđenja dok je bio na dužnosti i za otvaranje vatre na bezbednosne patrole, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Fajdi je takođe proglašen krivim za namerno paljenje naftnog postrojenja, kupovinu i posedovanje oružja u svrhu „izvođenja napada i ugrožavanja bezbednosti“.

Stopa pogubljenja u Saudijskoj Arabiji skoro se udvostručila od 2015. godine kad su vlast preuzeli kralj Salman i njegov sin Muhamed bin Salman, javio je ranije BBC, pozivajući se na izveštaj Ripriv o ljudskim pravima iz 2022. godine.

Ripriv je dokumentovao 147 pogubljenja u Saudijskoj Arabiji 2021. godine, ali navodi da je moglo da ih bude i više. Iz grupe navode i da je zemlja "neproporcionalno" vršila smrtnu kaznu nad stranim državljanima - poput kućepaziteljki i sitnijih prestupnika sa drogom.

Komentari (0)

Svet