Fokus

Španija zatražila od SAD da premesti zemljište kontamirano plutonijumom u Nevadu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

11:15

Španija zatražila od SAD da premesti zemljište kontamirano plutonijumom u Nevadu
Španija zatražila od SAD da premesti zemljište kontamirano plutonijumom u Nevadu - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Španije aktivirala je dokument koji su 2015. potpisali Vašington i Madrid, a kojim se predviđa da će SAD u pustinju Nevade preneti zemljište kontaminirano plutonijumom, posle nuklearne nesreće iz okruga Palomares u opštini Almerija.

Španska vlada poslala je zvanični zahtev SAD da se zemljište premesti, a kako navodi El Pais, nije bilo zvaničnog odgovora Vašingtona.

Ta agencija navodi da je do nesreće došlo 1966. godine, kada su se američki bombarder B-52 i tanker KC-135 sudarili tokom operacije dopunjavanja goriva, i tako ispustili četiri termonuklearne bombe, od kojih su dve pronađene netaknute, a druge dve eksplodirale i plutonijumom kontaminirale čitavo područje.

Nakon nesreće, SAD su pokrenule operaciju ''slomljena strela'', kada su stotine američkih vojnika i nekolicina radnika iz Odbora za nuklearnu energiju (JEN) Španije bili zaduženi za čišćenje područja, svega dva meseca nakon incidenta.

Frankova diktatura je proglasila stvar rešenom čuvenim kupanjem tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Manuela Frage na plaži u Almeriji, kao i nadoknadama koje su režim i američka vojska podelili stanovnicima Palomaresa.

''Problem nije samo u čišćenju područja, već u tome gde se kontaminirano zemljište potom odnosi'', prenosi El Pais reči gradonačelnika grada Kuevas de Almanzore, Antonio Fernandez.

Godine 2015. postignut je politički sporazum između Španije i SAD, bez ikakve pravne obaveze, prema kojem je Španija biti zadužena za čišćenje, a SAD za zadržavanje radioaktivnog zemljišta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet