Evropa

Švajcarska odabrala lokaciju za skladište nuklearnog otpada blizu granice sa Nemačkom

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

15:21

Švajcarska odabrala lokaciju za skladište nuklearnog otpada blizu granice sa Nemačkom
Švajcarska odabrala lokaciju za skladište nuklearnog otpada blizu granice sa Nemačkom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarske vlasti odabrale su lokaciju na severu zemlje, nedaleko od granice sa Nemačkom, za izgradnju dubokog geološkog skladišta za odlaganje radioaktivnog otpada.

Nakon skoro 50 godina potrage za najboljim načinom za skladištenje radioaktivnog otpada, ta zemlja se priprema za "projekat veka", kojim je predviđeno da se potrošeno nuklearno gorivo zakopa duboko pod zemlju, piše Gardijan.

Nacionalna zadruga za odlaganje radioaktivnog otpada (NAGRA) saopštila jeda je odlučila da je regija Nordlih Legern najbolja od tri lokacije koje je razmatrala za podzemno skladište.

Portparol organizacije Feliks Glauzer objasnio je da su osežna istraživanja pokazala da je Nordlić Lagern najpogodnija lokacija i da pruža najveću bezbednost.

NAGRA je o odluci obavestila lokalno stanovništvo, a očekuje se da švajcarskoj vladi predstavi predlog u ponedeljak.

Vlada treba da donese konačnu odluku tek 2029. godine, ali će to pitanje prethodno najverovatnije ići na referendum, prema čuvenom švajcarskom sistemu "direktne demokratije", navodi Gardijan.

Švajcarske nuklearneelektrane ispumpavaju radioaktivni otpad već više od pola veka, alui je nakon nuklearne katastrofe 2011. u nuklearki Fukušima u Japanu, Švajcarska odlucila da postepeno počne da gasi nuklearnu energiju, a njeni reaktori mogu da rade sve dok su bezbedni.

Trenutno se nuklerni otpad odlaže u „privremenom depou“ u Virenlingenu, 15 kilometara od granice sa Nemačkom.

Planitano je da u novom skladištu bude zakopano 83.000 kubnih metara radioaktivnog otpada, ukljucujući otpad visoke aktivnosti.

Taj obim odgovara 60-godišnjem radnom veku nuklearnih elektrana Beznau, Gosgen i Lajbštat i 47 godina koliko je nuklearak Muhleberg bila u funkciji pre zatvaranja 2019.

Punjenje podzemnog skladišta trebalo bi da pocne do 2060. godine, nakon čega sledi nekoliko decenija pažljivog praćenja.

Skladište će biti zapečaćeno u 22. veku. Do sada je samo Finska izgradila geološko skladište u granitu, dok je Švedska u januaru dobila "zeleno svetlo" za izgradnju sličnog objekta.

Komentari (0)

Evropa