Fokus

Jovanović: Veštačka inteligencija neće ukinuti radna mesta, već stvoriti nova

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

15:19

Jovanović: Veštačka inteligencija neće ukinuti radna mesta, već stvoriti nova
Jovanović: Veštačka inteligencija neće ukinuti radna mesta, već stvoriti nova - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Sekretarka Udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović izjavila je da veštačka inteligencija (VI) neće ukinuti radna mesta, već stvoriti nova.

Ona je na tribini, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja stava informatičara, kao i predviđanja o uticaju primene veštačke inteligencije na razvoj Srbije, rekla da je potrebno ići "korak po korak" jer rezultati ankete pokazuju da ljudi, što se više govori o veštačkoj inteligenciji, pokazuju sve veći otpor. 

"Ispod 50 odsto ispitanika odobrava veštačku inteligenciju i njenu primenu, ali velika većina, iznad 60 odsto je rekla da se, uslovno rečeno, plaše veštačke inteligencije", rekla je ona  

Ona je naglasila da veštačka inteligencija nije tu da ljude plaši, već je potrebna svest o tome u kojim segmentima života će ljudi dozvoliti da veštačka inteligencija odlučuje, a koje segmente života ostavljamo da ljudima da do kraja odlučuju. 

"I sama EU je podelila korišćenje VI na nekoliko nivoa, prvi nivo koji je vrlo kritičan - gde čovek mora da odluči i da za sada, u odnosu na tehnološki napredak, nećemo dozvoliti da VI odlučuje, a to je deo gde ćemo ostaviti čoveku više od 80 odsto, zatim polako uvoditi da može da bude pola pola i onaj nizak uticaj čoveka, gde gotovo sve možemo da prepustimo VI", rekla je Jovanović. 

Komentarišući rezultate ankete i česta mišljenja koja dele brojni građani da bi primena VI mogla da im preuzme radna mesta, Jovanović kaže da primena VI ne znači gubljenje radnih mesta, već naprotiv stvaranje novih radnih mesta. 

"Nalazimo se u vremenu celoživotnog učenja, u vremenu tranzicije i pošto se sve i svet menja, moramo i mi sami da se menjamo. Standardni repetativni poslovi su poslovi koji se stalno ponavljaju, i koji ljudima sami po sebi nisu toliko interesantni će polako preuzimati što mašine, što VI", rekla je Jovanović. 

To nije gubljenje radnih mesta, objasnila je ona, već stvaranje novih radnih mesta jer ti ljudi, uz jedan deo doškolovavanja, odnosno, kako je rekla, doobrazovanja će pronalaziti nove poslove.

"Samim tim će se kreirati novi poslovi, sa novim kompetencijama i novim stvarima, jer ono vreme kada smo se zaposlili na jednom mestu i sa tog mesta otišli u penziju polako odlazi u zaborav", smatra Jovanović.  

Skoro polovina isptanika koristi aplikacije veštačke inteligencije

Prema rezultatima ankete, polovina učesnika, njih 46,5 odsto koristi aplikacije veštačke inteligencije, dok ih 53,5 odsto (za sada) ne koristi.

Na pitanje koje aplikacije veštačke inteligencije koriste, rezultati na prvo mesto stavljaju aplikaciju Chat GPT i njega su naveli gotovo svi učesnici ankete koji koriste aplikacije veštačke inteligencije.

Na drugom mestu su Google AI (artificial inteligence) alati, koje je navela trećina učesnika.

Jedan broj anketiranih je naveo različite aplikacije koje koriste a među njima su "Midjourney", "Python Anaconda", "Shazam", "Supervise.ly", "Trinka.ai", "Deepl", "Neuraltext" i druge.

Veliki broj učesnika, njih 76,1 odsto je zainteresovan za korišćenje aplikacija veštačke inteligencije. 

Na pitanje za koje aplikacije veštačke inteligencije su zainteresovani, odgovori ponovo na prvo mesto stavljaju Chat GPT, a slede aplikacije za analizu podataka, industrijske aplikacije, primena u medicini, sportu i zaštiti životne okoline.

Zatim, slede aplikacije za bavljenje organskom poljoprivredom, za e-učenje, kao i one za razvoj konverzacionih alata, automatsko razumevanje teksta, obradu slika, pripremu štampe, obradu videa i za kreiranje sajtova, reklama.

Blizu 60 odsto učesnika ankete ima potrebu za dopunskim informacijama o
veštačkoj inteligenciji, i to autorska prava, zakonska regulativa, standardi, zatim zaštita privatnosti i biometrijskih podataka, kao i mogućnosti finansiranja razvoja od strane države i drugo. 

Skoro 80 učesnika smatra da primena veštačke inteligencije može da ugrozi etičke norme i dostojanstvo čoveka.

Tribinu su organizovali Društvo za informatiku Srbije (DIS) i Privredna komora Srbije (PKS).

Komentari (0)

Svet