Fokus

Brazil pokreće istragu o nakitu od 3,2 miliona dolara koji je poklonjen Bolsonaru

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

23:55

Brazil pokreće istragu o nakitu od 3,2 miliona dolara koji je poklonjen Bolsonaru
Žair Bolsonaro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski ministar pravde Flavio Dino naložio je danas policiji da istraži navodno neprijavljivanje nakita, poklona iz Saudijske Arabije vrednog 3,2 miliona dolara, koji je dobio bivši predsednik Žair Bolsonaro, preneo je Rojters.

Bolsonaro i njegova supruga Mišel dobili su od saudijske vlade ogrlicu od dijamanata, prsten, sat i minđuše, koje je zaplenila carina na aerodromu u Sao Paulu u oktobru 2021. godine.

Luksuzni nakit, koji je proizveo švajcarski "Šopar", pronađen je u torbi vladinog pomoćnika koji je išao u Rijad sa tadašnjim ministrom energetike Bentom Albukerkujem.

Bolsonaro, koji je napustio Brazil u decembru i otišao u SAD, negirao je da je učinio nešto nezakonito, ali je novi predsednik Luiz Inasio Lula da Silva zatražio istragu, dok je jedan od ministara u novoj vladi nazvao ceo slučaj "krijumčarenjem".

Brazilcima je dozvoljeno da unesu robu i poklone u vrednosti do 1.000 ameeričkih dolara, a ako je vrednost veća, moraju da plate velike takse.

Bolsonarovi kritičari kažu da pokloni predsedniku pripadaju državi i moraju ići u predsedničku kolekciju.

Dino je naredio saveznoj policiji da istraži medijske natpise da je to bio pokušaj da se unese nakit koji bi bio isporučen bivšem predsedniku, uz zaobilaženje pravnih procedura, što je kažnjivo zakonom.

Novine "Folja de Sao Paulo" izvestile su u nedelju da je navodno postojao i drugi paket nakita darovan od Saudijaca, uključujući olovku, manžetne, prsten i brojanicu, i da se taj paket nalazio u prtljagu brazilske delegacije, ali da carinici nisu uspeli da ga nađu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet