Fokus

Lula da Silva: Bolsonarov svet počinjao i završavao se lažnim vestima, Bajden: Zvuči poznato

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2023

-

08:19

Lula da Silva: Bolsonarov svet počinjao i završavao se lažnim vestima, Bajden: Zvuči poznato
Lula da Silva: Bolsonarov svet počinjao i završavao se lažnim vestima, Bajden: Zvuči poznato - Copyright AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden primio je u Vašingtonu predsednika Brazila Luiza Inacia Lulu da Silvu i saglasio se sa njim po pitanju zaštite demokratije i životne sredine, dok obe zemlje i dalje imaju različit stav po pitanju rata u Ukrajini.

"Moramo da nastavimo da podržavamo demokratiju i demokratske vrednosti koje su srž naše snage," rekao je Bajden Luli pre sastanka lidera dveju zemalja u Ovalnom kabinetu, dodajući da njih dvojica imaju iste stavove o "klimatskoj krizi," prenosi Rojters.

Lula je izjavio da ni Brazil, ni SAD nikada više ne smeju da dozvole nasilne proteste kao što su bile nedavne demonstracije pristalica bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara ili napadi pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Kapitol hil u januaru 2021. godine.

Govoreći o Bolsonaru, Lula je izjavio da je njegov svet "počinjao i završavao se lažnim vestima, ujutru, u podne i uveče," na šta je Bajden reagovao smehom i rečima: "Zvuči poznato."

Prema rečima predsednika Brazila, obe zemlje bi mogle da se zajednički bore protiv nejednakosti i klimatskih promena.

Vašington je obećao da će pomoći fondu za zaštitu amazonskih prašuma, a Bajden je prihvatio poziv da poseti Brazil.

SAD i Brazil i dalje imaju različite stavove po pitanju rata u Ukrajini. Predsednik Brazila je izrazio želju za mirovnim pregovorima u koje bi bili uključeni globalni igrači sa stavovima koji su bliži neutralnosti.

Lula je istrovremeno branio svoj stav da Brazil ne pruži pomoć Ukrajini u vidu municije proizvedene u Nemačkoj. Prema rečima Lule, takav potez bi značio da Brazil postaje učesnik rata.

Komentari (0)

Svet