Fokus

Džonson: Najveći broj vojnika se povukao iz Avganistana, general Karter: Bez stranaca - građanski rat

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

14:50

Džonson: Najveći broj vojnika se povukao iz Avganistana, general Karter: Bez stranaca - građanski rat
Džonson: Najveći broj vojnika se povukao iz Avganistana, general Karter: Bez stranaca - građanski rat - Copyright AP/David Guttenfelder

veličina teksta

Aa Aa

Najveći broj britanskih vojnika povukao se iz Avganistana, saopštio je danas britanski premijer Boris Džonson, čime je okončana njihova zvanična uloga u dve decenije dugom konfliktu.

Ovo povlačenje podstaklo je strahovanja da bi odlazak stranih vojnika iz te zemlje mogao da dovede do haotičnog građanskog rata, preneo je Rojters.

"Nadam se da niko neće ishitreno doneti pogrešan zaključak da povlačenje naših snaga na neki način označava kraj britanske posvećenosti Avganistanu", rekao je Džonson, dodajući da se Britanija neće okrenuti od te zemlje.

Načelnik generalštaba britanske vojske general Nikolas Karter danas je, u vreme dok se američke u ostale strane trupe povlače iz Avganistana, upozorio na mogućnost da ta zemlja krene putem građanskog rata.

Karter je, pošto je objavljeno da je većina britanskih vojnika napustaila Avganistan, izjavio da bi ta država verovatno mogla doživeti kolaps bez prisustva stranih trupa.

Avganistan bi mogao da se nađe u situaciji građanskog rata u kojoj je bio 1990-ih godina, kada je postojala "kultura ratnih vođa, a neke značajne institucije, kao što su snage bezbednosti, mogle bi se pocepati po etničkim ili, čak, plemenskim linijama", rekao je on i dodao:

"Ako će se to dogoditi, pretpostavljam da će talibani kontrolisati deo zemlje. Ali, svakako, neće kontrolisati celu zemlju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet