Fokus

Talibani zauzeli avganistansku granicu sa Iranom

Komentari

Autor: AP, T.T.

08/07/2021

-

19:00

Talibani zauzeli avganistansku granicu sa Iranom
Talibani zauzeli avganistansku granicu sa Iranom - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su u četvrtak zauzeli još jedan ključni avganistanski granični prelaz, ovog puta sa Iranom, navodi se u izjavama avganistanskog zvaničnika i iranskih medija koje prenosi AP.

Preuzimanje kontrole nad granicom sa Iranom je samo deo talibanskih akcija u vreme kada američke trupe dovršavaju povlačenje iz Avganistana.

To je bio treći granični prelaz koji su pobunjenici zauzeli u proteklih nedelju dana, nakon što su prethodno zauzeli prelaze sa Tadžikistanom i Uzbekistanom. Potezi talibana doveli su do toga da su neke zemlje zatvorile svoje konzulate u regionu, dok je Tadžikistan pozvao rezerviste da ojačaju južnu granicu te zemlje sa Avganistanom.

Avganistanski zvaničnik rekao je da su talibani u četvrtak preuzeli kontrolu nad prelazom Islam Kala u zapadnoj provinciji Herat. Zvaničnik, koji se nalazi u Heratu, govorio je pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da informacije saopštava novinarima.

Avganistanski vojnici u pograničnom području Islam Kala - glavnoj tranzitnoj ruti između Avganistana i Irana, pobegli su sa svojih položaja, prelazeći u Iran. Prelaz je udaljen oko 120 kilometara zapadno od grada Herat.

Inače, u Avganistanu je došlo do naleta talibana dok se SAD i NATO u poslednjih nekoliko meseciu postepeno povlače iz ove zemlje. U utorak je američka Centralna komanda saopštila da je 90 odsto povlačenja američkih trupa i opreme iz Avganistana završeno. Iz SAD kažu da će poslednji vojnik napustiti Avganistan u avgustu.

Ipak, u nedelju su talibani preuzeli kontrolu nad nekoliko okruga od avganistanskih snaga koje su u velikom broju pobegle preko granice u Tadžikistan.

Od sredine aprila, kada je predsednik SAD Džo Bajden objavio kraj avganistanskog "večnog rata", talibani su napravili iskorake širom zemlje. Ipak, njihova najznačajnija pobeda ostvarena je na severu zemlje, mestu koje je tradicionalno uporište ratnih zapovednika i saveznika SAD koji su 2001. godine pomogli u porazu talibana.

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Talibani uverili Ruse da nisu pretnja

Delegacija talibana posetila je u četvrtak Moskvu kako bi uverila vlast da njihove brze pobede na terenu nisu pretnja Rusiji ili njenim saveznicima u Centralnoj Aziji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se izaslanik Kremlja za Avganistan Zamir Kabulov sastao sa talibanskom delegacijom kako bi izrazio zabrinutost zbog eskalacije i napetosti na severu Avganistana.

"Dobili smo potvrde od Talibana da neće kršiti granice zemalja Centralne Azije, kao i garancije bezbednosti za strane diplomatske i konzularne misije u Avganistanu", saopštilo je ministarstvo.

 

Komentari (0)

Svet