Fokus

Centar za globalni razvoj: Ekstremno siromaštvo moglo bi biti iskorenjeno na globalnom nivou do 2050.

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

23:05

Centar za globalni razvoj: Ekstremno siromaštvo moglo bi biti iskorenjeno na globalnom nivou do 2050.
Centar za globalni razvoj: Ekstremno siromaštvo moglo bi biti iskorenjeno na globalnom nivou do 2050. - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremno siromaštvo bi moglo konačno da bude iskorenjeno do 2050. godine zahvaljujući povećanoj stopi ekonomskog rasta u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, predviđa se u izveštaju Centra za globalni razvoj (CGD), neprofitnom trustu mozgova sa sedištem u Vašingtonu.

Iako je pandemija koronavirusa usporila napredak u procesu iskorenjivanja ekstremnog siromaštva i stvorila dodatne izazove na tom putu, ta šteta može imati veoma ograničen uticaj na dalji globalni ekonomski rast, navodi se u izveštaju CGD, prenosi londonski Gardijan.

"Znamo da će svet izgledati drugačije 2050. godine i da će klimatske promene doneti još veću zabrinutost u budućnosti. Ipak, ne možemo dozvoliti da to utiče i zaseni činjenicu da kontinuirani ekonomski rast ne sme nikoga da ostavi u najočajnijem siromaštvu, koje je bilo sudbina velike većine čovečanstva tokom većeg dela istorije", rekao je Čarls Keni, viši saradnik u CGD i jedan od autora izveštaja.

On je ukazao da će nejednakost verovatno ostati i da će siromaštvo i dalje postojati, ali veći rast bi trebalo da doprinese da većina ljudi ima stabilno zaposlenje i prihode.

Autori izveštaja su predvideli znatno sporiji rast u zemljama sa visokim dohotkom u naredne dve decenije i rast BDP za svega 20-ak odsto, dok će se u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom stopa rasta udvostručiti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet