Evropa

Raste menstrualno siromaštvo: Francuska pomaže ženama mlađim od 25 godina da obezbede potrepštine za mesečni ciklus

Komentari

Autor: Euronews

12/03/2023

-

19:14

Raste menstrualno siromaštvo: Francuska pomaže ženama mlađim od 25 godina da obezbede potrepštine za mesečni ciklus
Besplatni ulošci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za Sadranu, studentkinju koja živi u Marseju, kupovina sanitarnih proizvoda postaje problem svakog meseca. 

„Postoje neke stvari koje ne moram da kupujem, poput voća i povrća, ali apsolutno ne mogu bez sanitarnih proizvoda“, objašnjava 19-godišnja studentkinja, koji se nedavno preselila u Francuskoj sa Haitija.

Ove nedelje, francuska vlada je objavila da će sanitarni proizvodi za višekratnu upotrebu postati besplatni od 2024. za osobe mlađe od 25 godina. 

Higijenski proizvodi za višekratnu upotrebu uključuju menstrualne čašice i uloške za višekratnu upotrebu.

Ovi proizvodi deo su rastućeg tržišta koje sve više predstavlja izazov za tradicionalno neodržive sanitarne proizvode poput tampona. Prema novom planu, francuski zdravstveni sistem će ženama vraćati novac za proizvode kupljene u apotekama.

Situacija u Francuskoj 

U poslednjih godinu dana, 30 odsto žena u Francuskoj starosti između 18-24 godine nije bilo u mogućnosti da redovno kupuje higijenske proizvode zbog finansijskih poteškoća pojačanih krizom troškova života. 

profimedia

 

Najnovija vladina mera će napraviti veliku razliku za mlade žene poput Sadrane, koja ima samo 600 evra mesečno da pokrije troškove stanarine i hrane. 

„Mogu da kupim samo najosnovnije i najjeftinije sanitarne proizvode, a ne efikasne. Pošto je moj mesečni budžet isplaniran do poslednjeg evra, to utiče na kvalitet onoga što mogu da kupim”, navodi ona.. 

U Francuskoj se broj osoba pogođenih siromaštvom odnosno kojima su menstrualni proizvodi teško dostupni udvostručio sa dva na četiri miliona u poslednje dve godine, prema francuskoj dobrotvornoj organizaciji Regles Elementaires, prenosi Euronews. 

Ovaj potez francuske vlade dolazi pošto su napori u borbi protiv siromaštva u periodu koji se odnosi na nedostatak pristupa sanitarnim proizvodima zbog finansijskih ograničenja zaustavljeni širom Evrope. 

EU trenutno naplaćuje minimalni PDV-a od 5 odsto na sanitarne proizvode, ali određene zemlje kao što su Irska i Malta su to uspele da zaobiđu, dok su druge poput Nemačke snizile svoje stope PDV-a na sanitarne proizvode kako bi ispunile minimalni zahtev EU.

Škotska je otvorila put tako što je postala prva zemlja na svetu koja je 2020. učinila besplatnim sanitarne proizvode. Britanija je takođe bila u mogućnosti da ukine svoj „porez na tampone“ u januaru 2021, nakon izlaska iz Evropske unije. 

Šta sa ženama starijim od 25 godina? 

„Iznenadila nas je i obradovala ova vest o besplatnim proizvodima , ali je još dug put do toga“, navode za Euronews u organizaciji Regles Elementaires.

Uprkos koracima da se pomogne mladim ženama pogođenim siromaštvom tokom perioda stagnacije ekonomske moći, starije žene nisu uključene u nove mere.

profimedia

 

„Ne morate da imate manje od 25 godina da biste bili pogođeni menstualnim siromaštvom, samohrane majke su konstantno među najugroženijim“, podvlači dobrotvorna organizacija. 

Francuska vlada je 2021. godine pokrenula jedan od svojih vodećih projekata usmerenih na pomoć mlađim ženama – instaliranje 1.500 mesta na kojima se mogu dobiti neophodni proizvodi širom francuskih subvencionisanih studentskih stambenih jedinica i univerziteta.

Međutim, ovaj cilj nije u potpunosti ispunjen, a mnogi od studenata kojima je pomoć najpotrebnija, kao što je Sadrana, nisu svesni postojanja ovih besplatnih jedinica. 

„Uvek gledam šta različite dobrotvorne organizacije rade, ali nisam imala pojma da na univerzitetima postoje dispenzeri", navodi Sadrana. 

Regles Elementairs poziva vladu da vidno istakne mesta na kojima se nalaze ove jedinice, ističući činjenicu da oni ostaju „hitna poslednja mera, a ne stabilan način da se ženama obezbedi sanitarna zaštita”.

Vlada tek treba da objavi dalje praktične detalje o tome koji će sanitarni proizvodi za višekratnu upotrebu biti nadoknađivani od 2024. Takođe se obavezala da će povećati finansiranje dobrotvornih organizacija koje se bore protiv siromaštva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa