Fokus

Sunak: Kina je sistemski izazov za svetski poredak

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

10:32

Sunak: Kina je sistemski izazov za svetski poredak
Riši Sunak - Copyright Tanjug/AP/James Manning/PA

veličina teksta

Aa Aa

Kina predstavlja "sistemski izazov" globalnom poretku, izjavio je britanski premijer Riši Sunak američkim medijima.

Velika Britanija označila je u ponedeljak Kinu kao izazov svetskom poretku koji definiše epohu, navodeći i da Rusija ostaje "najakutnija pretnja".

"Ponašanje koje vidimo u Kini u poslednje vreme je zabrinjavajuće. Kina se kod kuće ponaša na autoritarniji način i sa više samopouzdanja u inostranstvu", rekao je Sunak za NBC njuz ubrzo nakon što je stigao u američki grad San Dijego, na samit bezbednosnog pakta AUKUS, koji uz Britanju još čine Australija i SAD.

On je dodao da "Kina svakako predstavlja najveću državnu pretnju" za britanske ekonomske ineterese.

"I to je sistemski izazov za svetski poredak“, naglasio je Sunak. On je govorio i o samitu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom prošle nedelje i trilateralnom sastanku AUKUS u San Dijegu, i naveo ih kao primere da "Britanija igra ključnu ulogu na svetskoj sceni". "Britanija se vratila“, dodao je Sunak.

Na pitanje kako bi Britanija odgovorila ako bi Kina pokušala da zauzme vojnom silom Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom teritorijom, britanski premijer je odbio da direktno odgovori.

On je rekao da je međunarodni odgovor na rat Rusije u Ukrajini odvratio bilo koju zemlju od neisprovociranog napada.

U američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu predstavljeni su detalji plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja američke podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

U pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je sporazum u okviru partnerstva tri zemlje (AUKUS), delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu sa dva "najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike".

Kina je saopštila da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja predstavlja "očigledno" kršenje ovog sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srb

14.03.2023 11:04

Jeste, za VAŠ svetski poredak, u kome vi štampanjem $ i € (donekle i £) pljačkate ostatak sveta. Dolazi novi svetski poredak u kome ćete morati da orete i kopate. Kraj kolonijalizma. Nema više uvođenja demokratije raketama gde god se pranađe nafta.

Svet