Fokus

Američki dron se srušio nakon sudara s ruskim mlaznjakom iznad Crnog mora

Komentari

Autor: BBC, Fox news, Tanjug

14/03/2023

-

18:05

Američki dron se srušio nakon sudara s ruskim mlaznjakom iznad Crnog mora
Američki dron se srušio nakon sudara s ruskim mlaznjakom iznad Crnog mora - Copyright Tanjug AP/Massoud Hossaini, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruski borbeni avion udario u propeler američke bespilotne letelice iznad Crnog mora što je rezultiralo obaranjem letelice, saopštile su SAD nazvavši incident "bezobraznim kršenjem  međunarodnog prava". Moskva je saopštila da je američka bespilotna letelica oštro manevrisala i srušila se u vodu nakon susreta sa ruskim borbenim avionima koji su pokušali da ga presretnu u blizini Krima, ali je insistirala da njeni ratni avioni nisu ispalili svoje oružje niti su pogodili dron.

Incident je dodao ulje na vatru na već zategnute odnose Rusije i SAD zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je naveo da će zvaničnici američkog Stejt departmenta razgovarati direktno sa svojim ruskim kolegama i „izraziti zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja“ te da će na razgovor biti pozvan i ruski ambasador u SAD.

Evropska komanda oružanih snaga SAD: Nebezbedno i neprofesionalno presretanje

Ruski borbeni avion Su-27 sudario se danas sa američkim dronom MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora, saopštila je Evropska komanda Oružanih snaga SAD.

U saopštenju se precizira da su dva ruska aviona izvela "nebezbedno i neprofesionalno presretanje", a da je jedan od njih zakačio propeler američkog drona.

Navedeno je da je američka strana bila prinuđena da spusti svoju bespilotnu letelicu u međunarodne vode Crnog mora.

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komande se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu.

Američka vojska ističe da će američke letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru i poziva rusku stranu da se "ponaša profesionalno i bezbedno".

General američkog vazduhoplovstva Pat Rajder, portparol američkog ministarstva odbrane, je na brifingu za novinare potvrdio da su dron MK-9 Reaper presrela dva ruska aviona SU-27 oko 07:00 po srednjeevropskom vremenu. On je rekao da su ruski avioni leteli u blizini američkog drona 30 do 40 minuta.

Rajder je naveo da je američki dron bio bez posade i da je leteo iznad Crnog mora kada je udaren u propeler. On je incident nazvao "nepromišljenim i neprofesionalnim" i pozvao Ruse da se ponašaju profesionalno.

„Nekoliko puta pre sudara SU-27 su ispuštali gorivo i leteli ispred MK-9. Zatim se toliko približili da su oštetili elisu na MK-9. Procenjujemo da je verovatno oštećena i ruska letelica“, rekao je on.

On je dodao da američke snage rutinski lete iznad međunarodnog vazdušnog prostora kako bi "pojačale kolektivnu evropsku odbranu i bezbednost" sa saveznicima.

Rajder je rekao da SAD sprovode misije u međunarodnim vodama Crnog mora „već neko vreme“, uključujući obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. SAD su, dodao je, to radile i pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rajder je takođe otkrio da Rusi nisu izvukli srušeni dron.

Tanjug AP/Kevin Wolf

Pat Rajder

„Ključna stvar ovde je da, iako presretanja nisu neuobičajena, ovo ponašanje ruskih pilota je neobično, žalosno i opasno“, rekao je Rajder, koji nije rekao da li je dron MK-9 bio naoružan.

Ipak, dodao je, Ministarstvo odbrane radi na uklanjanju oznake tajnosti sa snimka presretanja.

Prema njegovim rečima zvaničnici Ministarstva odbrane u ovom trenutku nisu razgovarali sa ruskim vlastima, ali je novinare uputio na Stejt department, koji o tome razgovara sa Rusijom.

Dodao je da SAD direktno komuniciraju sa ruskom stranom na visokom nivou kako bi prenele svoj stav u vezi sa incidentom.

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti da lete iznad Crnog mora, uprkos današnjem incidentu.

"Letimo u tom vazdušnom prostoru već godinu dana i nastavićemo to da radimo. Nije nam potrebno odobrenje Rusije da bismo leteli iznad međunarodnih voda. Ako žele da pošalju poruku da žele da nas spreče da letimo iznad Crnog mora, dodao je, to se neće dogoditi", rekao je Kirbi novinarima.

Moskva: Borbeni avion nije imao kontakt sa dronom

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da ruske letelice nisu imale kontakt s dronom niti su koristile oružje. Američki dron MQ-9 je sam pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ujutro 14. marta, u regionu poluostrva Krim, primećeno je da se američka bespilotna letelica približava državnoj granici Ruske Federacije", tvrdi ruskoministarstvo.

Kako se ističe, američki dron je leteo sa isključenim transponderom, "kršeći područje vazdušnog prostora koje je zatvoreno zbog izvođenja specijalne vojne operacije". Tada su, navode, ruski lovci podignuti.

"Usled oštrog manevrisanja američki dron je izgubio kontrolu i visinu, i sudario se sa vodenom površinom", tvrde u u Ministarstvu odbrane.

Ruski ambasador u SAD nakon sastanka u Stejt departmentu: Konstruktivan razgovor

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov koji je danas pozvan u Stejt department nakon incidenta sa američkim dronom rekao je da se na razgovoru nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

 

On je rekao da je imao „konstruktivan“ razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

"Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom", rekao je Antonov, prenose RIA Novosti.

 

Komentari (2)

Bane

14.03.2023 20:17

Rutinsko špijuniranje! Svima je jasno za koga, pa je jednom i ovo moralo da se desi...

Драган

15.03.2023 13:21

Никаквог судара није било, дрон је сам пао сам се ударио.... "Нико га није гурно а нико га није ни терао да дрмуса ограду , има само да пријавимо случај". https://youtu.be/2Js-tz5LqRE?t=37

Svet