Fokus

Savet bezbednosti UN traži od Gutereša smernice za postupanje s talibanima

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

22:41

Savet bezbednosti UN traži od Gutereša smernice za postupanje s talibanima
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio je danas od generalnog sekretara Antonija Gutereša da dostavi nezavisnu procenu o načinu postupanja sa avganistanskom talibanskom administracijom i borbenim izazovima, posebno kad je reč o kršenju prava žena i devojčica. 

Petnaestočlano veće jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se zahteva od Gutereša da podnese izveštaj do sredine novembra sa "budućim preporukama za integrisani pristup relevantnim političkim, humanitarnim i razvojnim akterima, unutar i izvan Ujedinjenih nacija", prenosi Rojters

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast u avgustu 2021. kada su se snage predvođene SAD povukle iz Avganistana posle 20 godina, kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog prava. 

Međutim, oni zabranjuju ženama i devojkama da pohađaju srednju školu i univerzitet, posećuju parkove i rade za humanitarne grupe. Ženama takođe nije dozvoljeno da napuštaju dom bez pratnje muškog rođaka i moraju da pokriju svoja lica, podseća britanska agencija. 

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u UN Lana Nuseibe je rekla "status kvo nije održiv".

"Savet pažljivo i odmereno reaguje na tešku krizu, i u suštini uobičajeni pristup nije dovoljan za Avganistan", rekla je Nuseibe. 

Savet bezbednosti je u rezoluciji izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u pogledu očekivanja od talibanske administracije. 

Takođe se naglašava "važnost punog, ravnopravnog i značajnog učešća žena i poštovanja ljudskih prava, uključujući žene, decu, manjine i posebno ranjive kategorije".

Ujedinjene nacije su tražile 4,6 milijardi dolara u 2023. za isporuku pomoći Avganistanu, napominjući da se dve trećine stanovništa, odnosno oko 28 miliona ljudi u toj zemlji, bori da preživi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet