Fokus

Istraga u Kaliforniji zbog povećanih cena prirodnog gasa

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

07:23

Istraga u Kaliforniji zbog povećanih cena prirodnog gasa
Benzinska stanica u Kaliforniji - Copyright Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijska regulatorna tela pokrenula su istragu o visokim cenama prirodnog gasa, zbog kojih su računi za komunalne usluge porasli tokom hladne i olujne zime.

Komisija za javna komunalna preduzeća Kalifornije glasala je juče za pokretanje istrage, koja će pokušati da utvrdi da li su faktori izvan onoga što se smatra normalnom tržišnom dinamikom uticali na skok cena, prenosi Blumberg.

Na vrhuncu, cene gasa u južnoj Kaliforniji bile su više od sedam puta nego godinu dana ranije, nakon čega su opale, ali su i dalje dve trećine više nego u ovo vreme prošle godine, i skoro tri puta više od američkog proseka.

Agencija navodi da će komisija takođe proučiti da li bi visoke cene mogle da ugroze snabdevanje te savezne države gasom ovog leta, što bi zauzvrat ugrozilo stabilnost električne mreže, jer, kako se navodi, iako Kalifornija ubrzano povećava upotrebu obnovljive energije, skoro sve njene elektrane na fosilna goriva koriste prirodni gas.

Potrošači u Kaliforniji takođe plaćaju neke od najviših cena benzina u SAD.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom predložio je uvođenje nove kancelarije za nadzor u okviru Komisije za energiju Kalifornije koja bi nadgledala državno naftno tržište u potrazi za znakovima manipulacije cenama.

Pored toga je predložio i da se Energetska komisija ovlasti da uvede kaznu za povećanje cena za rafinerije koje naplaćuju ''više od maksimalno dozvoljene marže'' za benzin.

Komentari (0)

Svet