Fokus

Izraelsko-palestinski pregovori u Egiptu radi smirivanja tenzija uoči Ramazana

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2023

-

09:50

Izraelsko-palestinski pregovori u Egiptu radi smirivanja tenzija uoči Ramazana
Izraelsko-palestinski pregovori u Egiptu radi smirivanja tenzija uoči Ramazana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je danas domaćin pregovora izraelskih i palestinskih zvaničnika u letovalištu Šarm el-Šeik, u okviru inicijative SAD i Jordana pokrenute s ciljem da se smire tenzije i talas nasilja na Zapadnoj obali uoči svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Ovaj sastanak je organizovan nakon samita održanog 26. februara u Jordanu kojem su posredovale SAD i bio je prvi sastanak u poslednjih nekoliko godina na kojem su se i Izraelci i Palestinci obavezali na deeskalaciju, navodi Rojters i podseća da su različite frakcije s obe strane osporile dogovoreno i nastavile sa nasiljem.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Egipta se navodi da sastanak u Šarm el Šeiku "ima za cilj da podrži dijalog između palestinske i izraelske strane, s ciljem da se zaustave jednostrane akcija i eskalacija, prekine aktuelni talas nasilja i postigne smirivanje situacije".

Cilj Palestinaca je da uspostave nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, ali ove teritorije je prisvojio Izrael u ratu 1967. godine.

Mirovni pregovori su u zastoju od 2014. godine, a Palestinci tvrde da je širenje jevrejskih naselja potkopalo šanse da se uspostavi palestinska država.

Sveti muslimanski mesec Ramazana počinje krajem marta, ali prethodnih godina su u tom periodu izbijali sukobi između Palestinaca i izraelske policije oko džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Ove godine Ramazan se poklapa sa proslavom jevrejskog praznika Pasha i Uskrsa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet