Fokus

Teorija o curenju virusa iz laboratorije: Bajden potpisao zakon o skidanju tajnosti s podataka o poreklu kovida

Komentari

Autor: Euronews, AP

21/03/2023

-

13:44

Teorija o curenju virusa iz laboratorije: Bajden potpisao zakon o skidanju tajnosti s podataka o poreklu kovida
Džo Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je dvopartijski zakon koji nalaže saveznoj vladi da skine oznaku tajnosti sa što je više moguće obaveštajnih podataka o poreklu kovida 19.

Otkako je počela pandemija pre tri godine, njen nastanak je predmet burne naučne i političke debate.

Bajden je juče potpisao nacrt ovog zakona, nakon što je gotovo jednoglasno prošao Predstavnički dom i Senat SAD.

Zakon nalaže Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe da skine oznaku tajnosti sa obaveštajnih podataka koji se odnose na kineski Institut za virusologiju u Vuhanu.

U njima se navode "potencijalne veze" između istraživanja koje je tamo obavljeno i izbijanja epidemije virusa korona, a koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom 11. marta 2020.

Zakon dozvoljava redigovanje radi zaštite osetljivih izvora i metoda.

Inače, američke obaveštajne agencije podeljene su oko toga da li je curenje iz laboratorije ili prelivanje od životinja verovatni izvor smrtonosnog virusa.

Zvaničnici su 2021. godine objavili sažetak obaveštajnog izveštaja u kojem se navodi da su četiri člana američke obaveštajne zajednice verovala da je "malo verovatno" da je virus prvi put prenet sa životinje na čoveka, a peti je s umerenom sigurnošću smatrao da je prva ljudska infekcija bila povezana sa laboratorijom.

Štaviše, nijedna obaveštajna agencija nije rekla kako smatra da je koronavirus, koji je izazvao kovid 19 namerno pušten. Neklasifikovani rezime iz 2021. bio je jasan po ovom pitanju, a u njemu se navodi: "Smatramo da virus nije razvijen kao biološko oružje".

Dok su neki naučnici otvoreni za teorije o curenju iz laboratorije, drugi i dalje veruju da je virus došao od životinja, mutirao i prešao na ljude - kao što se i u prošlosti dešavalo sa virusima.

Neki stručnjaci pak, kažu da pravo poreklo pandemije koronavirusa, koja je ubila milione ljudi širom sveta, možda nikada neće biti otkriveno.

"Moja administracija će nastaviti da pregleda sve poverljive informacije u vezi sa poreklom kovida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju u Vuhanu", rekao je Bajden i nastavio:

"U sprovođenju ovog zakona, moja administracija će ukloniti oznaku tajnosti i podeliti što je više moguće informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlašćenjima da zaštitim otkrivanje informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbednosti", zaključio je.

Komentari (0)

Svet