Fokus

Ministarka finansija SAD: Američka vlada spremna dodatno da podrži bankarski sektor

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

16:28

Ministarka finansija SAD: Američka vlada spremna dodatno da podrži bankarski sektor
Tanjug/AP/Yesica Fisch - Copyright Tanjug/AP/Yesica Fisch

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen poručila je, u današnjem govoru na konferenciji Američke banke u Vašingtonu, da je američka vlada spremna da garantuje i veće depozite ako se bankarska kriza pogorša.

Bivša predsednica Federalnih rezervi rekla je će vlasti preuzeti odgovarajuće mere kako bi zaustavili probleme sa likvidnošću u bankarskom sektoru. 

"Koraci koje smo preduzeli nisu bili fokusirani na pomoć određenim bankama. Naša intervencija je bila neophodna da zaštitimo američki bankarski sistem u celini", rekla je Jelen, prenosi CNBC.

Ove izjave dolaze nakon nekoliko bankarskih propasti, a najviše posle bankrota banke Silicijumske doline i Signačer banke.

Zabrinuti klijenti smatraju da bi problemi sa likvidnošću mogli da izazovu rizik od dugoročnih obaveza bankarskih ulaganja i na taj način  spreče druge institucije da ispune zahteve za depozite.

Klijenti su zabrinuti da problemi likvidnosti mogu da izazovu rizik od dugoročnih obaveza bankarskih ulaganja i na taj način spreče druge finansijske institucije da ispune zahteve za depozite.

Kao odgovor, regulatori su predložili ideju da će garantovati sve depozite koji prelaze i predhodni nivo od 250.000 dolara po klijentu, i to za obe banke.

Kako je navedeno, komentari Jelen ukazuju da je vlast spremna da uradi isto i za druge finansijske institucije kojima je to potrebno.
 

Komentari (0)

Svet