Fokus

Bajdenova administracija predvidela 106,2 miliona dolara za reforme na Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

17:48

Bajdenova administracija predvidela 106,2 miliona dolara za reforme na Balkanu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, prenosi Glas Amerike.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta, predviđena je američka pomoć za Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu tim moraju sprovesti, kao i za napore da se suprotstave ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama. 

Vladavina prava, transparentnost, odgovornost vlade...

Poseban naglasak je na jačanju vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanju građanskog aktivizma i obezbeđivanju dinamičnog nezavisnog medijskog sektora, dodaje se u dokumentu.

"Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama", navodi se u predlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Kako se navodi u predlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, sajber bezbednost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije, i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ove investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od kovida 19, ističe se u predlogu budžeta Stejt departmenta u delu o stranim operacijama. 

Taj budžet predložio je američki predsednik Džozef Bajden, a o njegovim delovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.

U regionalnom programu za Evropu i Evroaziju, predviđeno je 108,7 miliona dolara. 

Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

"Američka pomoć bi podržala programe koji diversifikuju izvore zelene energije i smanjuju zavisnost od ruske energije, promovišu stabilnost demokratije i smanjuju pritisak na evropske vlade i lokalne zajednice koje pomažu izbegle od ruske invazije na Ukrajinu," navodi se u predlogu budžeta u programu za Evropu i Evroaziju, objavio je Glas Amerike.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet