Biznis vesti

Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan: Region da nastavi monetarno stezanje i uvede strože fiskalne mere

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

17:33

Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan: Region da nastavi monetarno stezanje i uvede strože fiskalne mere
Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan: Region da nastavi monetarno stezanje i uvede strože fiskalne mere - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Šefica regionalne kancelarije MMF za Zapadni Balkan Stefani Eble izjavila je danas, na početku 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma, da će ove godine biti malo usporen ekonomski razvoj u svetu, ali da slika "budućnosti ekonomije" nije toliko sumorna i poručila zemljama Zapadnog Balkana da uvedu strože fiskalne mere i nastave politiku monetarnog stezanja.

Ona je, na panelu "Makroekonomski okvir Zapadnog Balkana", rekla da živimo u veoma nesigurnim i izazovnim vremenima

Rekla je da se očekuje da će uticaj rata u Ukrajini biti manji ove godine na EU kada je reč o kumulativnim gubicima.

"Inflacija će i dalje rasti i na ZB treba više da se sprovode mere stezanja monetarne  politike i uvede stroža fiskalna politika - strože fisklane i monetarne mere", istakla je ona.

Kaže da je rast u svetu i EU viši nego što je bilo očekivano, i napomenula da je zima bila blaga i potražnja za energentima manja, ali i da su investicije porasle. 

"Ipak, svedoci smo veće fiskalne podrške i potrošnje. Na ZB predviđamo da će ekonomski rast biti manji za nekih dva odsto ove godine, dok će u 2024. možda malo porasti", istakla je Ebl.

Kazala je da će inflacija u 2023. biti još niža u regionu ZB, što će  dovesti do niže cene energenata, ali da inflacija ipak neće do 2024. dostići projektovane nivoe.

Ona je rekla da se očekuje da će inflacija u zemljama ZB u 2023. godini iznositi do 10 odsto.
Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okuplja oko 200 govornika, na 34 panela, tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja, a centralna tema  ovogodišnjeg foruma je "Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima:  Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan".


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis