Biznis vesti

Vlahović: Centralna tema Foruma biće težnja za održivom ekonomijom

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

19:18

Vlahović: Centralna tema Foruma biće težnja za održivom ekonomijom
Vlahović: Centralna tema Foruma biće težnja za održivom ekonomijom - Copyright Promo/Đorđe Kojadinović

veličina teksta

Aa Aa

Centralna tema ovogodišnjeg jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma (KBF) koji će se održati od 5. do 8. marta biće težnja za održivom ekonomijom u neizvesnim vremenima - ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Vlahović je za Tanjug rekao da je ova tema nametnuta događajima u svetu koji se suočava sa krizom i inflacijom, funkcionisanjem trgovine u uslovima pokidanih lanaca snabdevanja.

"Mi bi na skupu trebalo da ocenimo koliko je privreda Srbije i regiona otporna na šokove. Očekujem da ćemo doći do zaključake kojima ćemo pomoći kreatorima ekonomske politike da na adekvatan način definišu ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku za ovu i naredne godine", rekao je Vlahović.

Naveo je da se na Forumu očekuje više od 1.500 učesnika, da su planirana 34 panela, sa 200 panelista kao i nekoliko specijalnih događaja.

Prema njegovim rečima centralni gost KBF biće glavni ekonomista Svetske banke i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja Gil Indermit a govoriće i novi šef misije MMF-a za Srbiju Donal Mekgetigan, zatim direktor Kancelarije za konkurentnost u Vladi UAE Abdula Naser Lota.

Osim stranih gostiju očekuje se i učešće istaknutih domaćih zvaničnika, guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, premijerke Ane Brnabić i većine ministara iz ekonomskog dela Vlade Srbije.

Takođe i najvažnijih privrednika iz zemlje i regiona, akademičara, ambasadora zemalja EU i SAD.
Osvrćući se na proteklih 30 godina Kopaonik biznis foruma Vlahović je rekao da je posebno ponosan na kontinuitet Foruma, naročito kada se ima u vidu činjenica da je naš region poslednjih decenija karakterističan po raznim diskontinuitetima.

"Prve godine Forum je trajao samo jedan dan imali smo oko 70-80 učesnika i dva-tri panela a sada imamo više od 30 i trajemo četiri dana. Forum je stalno rastao i izrastao je u najprestižniji  ekonomski događaj u regionu", rekao je Vlahović.

Jubilej će biti obeležen koncertom klasične muzike i filmom o 30 godina Kopaonik biznis foruma a sam Forum počeće omažom ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, pošto se za nekoliko dana navršava 20 godina od njegovog ubistva.

 

Komentari (0)

Biznis