Fokus

Ben-Gvir na čelu Nacionalne garde Izraela: Prioritet problemi na granici s Arapima na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

18:20

Ben-Gvir na čelu Nacionalne garde Izraela: Prioritet problemi na granici s Arapima na Zapadnoj obali
Ben-Gvir na čelu Nacionalne garde Izraela: Prioritet problemi na granici s Arapima na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP Photo/Oren Ziv, File

veličina teksta

Aa Aa

 Izrael je danas odobrio formiranje nacionalne garde pod komandom desničarskog ministra za bezbednost Itamana Ben Gvira, koji je rekao da će se fokusirati na nerede iza kojih stoje Arapi, dok su ga politički rivali optužili da je stvorio "sektašku miliciju".

Prethodna vlada je povukla određene poteze ka stvaranju pomoćnog policijskog odreda kako bi se izborila sa političkim nasiljem nakon pro-palestinskih protesta u pomešanim oblastima gde žive Jevreji i Arapi, tokom rata u Pojasu Gaze u maju 2021. godine.

Međutim, ta vlada je pala pre nego što je stvoren policijski odred.

O ovlašćenjima nove nacionalne garde će se razgovarati na sednici komiteta sačinjenog od svih izraelskih bezbednosnih agencija, koje će podneti predloge u roku od 90 dana, saopšteno je iz kabineta izarelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Zasad se ne zna ko će imati direktno ovlašćenje nad nacionalnom gardom, preneo je Rojters.
Šef izraelske policije, inspektor Jakov Šabtaj, u pismu Benu-Gviru izrazio je sumnju zbog formiranja nove jedinice, objavili su lokalni mediji.

Ben-Gvir je, planirajući zadatke jedinice, imenovao samo arapske zajednice u kojima su česti neredi, kako u Izraelu, tako i duž granice sa palestinskom Zapadnom obalom.

"Garda će se pozabaviti isključivo ovim pitanjem. Policija se ne bavi samo ovim, već je prezaposlena", rekao je Ben-Gvir za Vojni radio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet