Fokus

NBC News: Kineski balon uspeo da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko lokacija

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

14:11

NBC News: Kineski balon uspeo da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko lokacija
NBC News: Kineski balon uspeo da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko lokacija - Copyright Tanjug/AP/Chad Fish

veličina teksta

Aa Aa

Kineski balon koji je leteo iznad SAD uspeo je da prikupi obaveštajne podatke sa nekoliko američkih vojnih lokacija, uprkos naporima administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da to spreči, tvrdi danas NBC News.

Taj medij se poziva na dva aktuelna visoka američka zvaničnika i jednog bivšeg visokog zvaničnika administracije.

Kina je bila u stanju da kontroliše balon tako da je mogla više puta da pređe preko nekih lokacija i informacije koje je prikupila prenese u Peking u realnom vremenu, rekla su trojica zvaničnika.    

Obaveštajni podaci koje je Kina prikupila uglavnom su bili elektronski signali, koji se mogu 'pokupiti' iz sistema naoružanja ili uključiti komunikaciju osoblja baze, ali ne slike, rekli su zvaničnici.

Oni su naveli da je Kina mogla da prikupi mnogo više obaveštajnih podataka sa osetljivih lokacija, da nije bilo napora administracije da uhvati njihove elektronske signale, sprečavajući ih da emituju sopstvene signale krećući se oko potencijalnih ciljeva.

Balon, za koji Peking negira da je bio špijunski, leteo je nedelju dana iznad SAD i Kanade tokom februara, pre nego što je oboren kod obale Atlantika po naređenju predsednika Bajdena.

Zbog incidenta sa kineskim balonom američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je planiranu posetu Pekingu, a odnosi između Vašingtona i Pekinga dodatno su zaoštreni.
 

Komentari (0)

Svet