Fokus

Islamski pobunjenici verni ISIS-u mačetama ubili najmanje 20 civila u DR Kongo

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

22:10

Islamski pobunjenici verni ISIS-u mačetama ubili najmanje 20 civila u DR Kongo
Islamski pobunjenici verni ISIS-u mačetama ubili najmanje 20 civila u DR Kongo - Copyright Tanjug/AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni islamisti ubili su najmanje 20 ljudi u napadu mačetama na selo na istoku Demokratske Republike Kongo, saopštile su danas lokalne vlasti.

Napad, koji se dogodio u petak u selu Msandaba, deo je nasilja protiv civila, za šta vojska i lokalne vlasti krive Savezne demokratske snage (ADF), grupu iz Ugande stacioniranu na istoku Konga, koja se zaklela na vernost Islamskoj državi, preneo je Rojters.

"Izbrojali smo najmanje 20 mrtvih u petak u selu Musandaba", rekao je vojni upravnik teritorije Beni, pukovnik Čarls Omeonga i optužio ADF.

Lokalni aktivista Žanvije Kasereka Kasajirilo rekao je da je 22 tela prebačeno u obližnju bolnicu.

Vojni portparol regiona gde se dogodio napad rekao je da su napadači koristili mačete "kako bi izbegli sukob sa vojskom".

Teroristički napad se dogodio u jednoj od dve pokrajine koje su uzdrmane sukobima, gde je država Kongo zamenila civilne vlasti vojnom upravom pre više od godinu dana u pokušaju da zaustavi nasilje.

Ove nedelje, mirovnjaci Ujedinjenih nacija u Kongu osudili su drugi masakr koji je počinio ADF u obližnjoj pokrajini Uturi, kada je ubijeno 30 ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet