Fokus

Kišidina stranka povratila poverenje glasača na lokalnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

08:34

Kišidina stranka povratila poverenje glasača na lokalnim izborima
Tanjug/AP/David Mareuil - Copyright Tanjug/AP/David Mareuil

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vladajuća Liberalna demokratska partija (LDP) pobednik je važnih lokalnih izbora, što je bio prvi test za vladu premijera Fumija Kišidu, otkako su se otkrile veze njegove partije sa Unifikacionom crkvom.

Kandidati LDP trijumfovali su na nedeljnim izborima za guvernere u prefekturama, od Hokaida na severu, do Oite na jugozapadu, nakon čega su se pojavila nagađanja da bi Kišida mogao da sazove prevremene opšte izbore, preneo je "Gardijan".

Izbori za japanski parlament planirani su za oktobar 2025. godine, ali neki politički analitičari veruju da bi Kišida sada mogao da se kocka i sazove prevremene izbore, kako bi kapitalizovao dobre rezultate njegove partije ovog vikenda.

LDP se prethodnih meseci suočavao sa kritikama zbog veza sa Unifikacionom crkvom, za koju se čulo i u svetu nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea u julu prošle godine. Ubica Tecuja Jamagami rekao je inspektorima da je pucao u Abea zbog njegovih veza sa crkvom, koju smatra odgovornom za bankrot njegove porodice.

Podrška javnosti Kišidinom LDP naglo je opala u anketama, pošto su japanski mediji otkrili veze između crkvenih i partijskih poslanika i odbornika, što je podstaklo spekulacije da je konzervativna verska grupa, osnovana u Južnoj Koreji 1950-ih, uticala na političku agendu LDP.

Kišida je počeo da vraća poverenje glasača, jer je njegova partija dobila šest od devet guvernera, a biralo se još i šest gradonačelnika, kao i lokalna vlast u nekoliko desetina lokalnih uprava. Glasači u ostalim oblastima, uključujući Tokio, izaći će na birališta 23. aprila.

Komentari (1)

Драган

10.04.2023 12:09

Земља вазал, а овамо се дичи самурајима...пих...

Svet