Fokus

Erupcija vulkana na Kamčatki: Širi se veliki oblak, okolna mesta potpuno pokrivena pepelom, upozorenje za aviosaobraćaj

Komentari

Autor: Tanjug, Gardijan, DW

11/04/2023

-

11:46

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan Šiveluč na ruskom poluostrvu Kamčatka, koji je jedan od najaktivnih u Rusiji, danas je eruptirao izbacivši veliki oblak pepela. 

"Oblak pepela se nakon erupcije pomerio u zapadnom pravcu, dosta pepela je palo na okolna sela", rekao je direktor kamčatskog ogranka Zavoda za geofizička istraživanja Danila Čebrov, prenosi Rojters.

profimedia

 

Erupcija vulkana Šiveluč na Kamčatki počela je u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu, a stanovnicima je savetovano da ne napuštaju zatvorene prostorije bez preke potrebe, prenose RIA Novosti.

Kako prenosi Gardijan, vulkan je izbacio oblak pepela na područuju od oko 10.000 kvadratnih kilometara. Tokovi lave su otopili sneg i izazvali upozorenje na blato duž obližnjeg auto-puta. Sela su pokrivena nanosima sivog pepela.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, oblak pepela bi mogao da stigne do grada Petropavlovsk Kamčatski, koji se nalazi 450 kilometara od Šiveluča.

Izdato upozorenje za aviosaobraćaj

Danila Čerbov, upravnik ogranka Geofizičkog zavoda na kamčatki je naveo da vulkan sada verovatno da se smiri, ali da se ne mogu isključiti novi oblaci pepela. Takođe, kaže da lava ne bi trebalo da stigne do okolnih sela. 

Tanjug/AP/The Head of the Ust-Kamchatsky municipal district Oleg Bondarenko

 

Kamačatski tim za reagovanje na erupcije vulkana (KVERT) je izdao je crveno upozorenje za avijaciju, rekavši da "aktivnost vulkana koja i dalje traje može da utiče na međunarodni avionski saobraćaj i niskoleteće avione", preneo je Rojters.

Određeni broj škola na Kamčatki je zatvoren, a stanovnicima u nekim mestima je rečeno da ostanu u svojim kućama, naveo je lokalni zvaničnik Oleg Bondarenko.

"Zbog onog što sam ovde video svojim očima, biće nemoguće za decu da idu u školu. Generalno, prisustvo dece ovde je upitno", naveo je. Obnovljeno je snabdevanje strujom i vodom. 

"Jedan od najvećiih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki"

Šiveluč je jedan od najvećih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki, koji je imao oko 60 značajnih erupcija za 10.000 godina. Poslednja velika erupcija je bila 2007. godine. Sastoji se iz dva glavna dela. Za manji deo, "Mladi Šiveluč", naučnici smatraju da je ekstremno ektivan u prethodnim mesecima ima vrh od 2.800 metara, i on izvire iz 3.283 metra visokog "Starog Šiveluča".

Ruski klimatolog Aleksej Kokorin je izjavio da ova erupcija vulkana mogla, u određenom slučaju, da dovede do blagog globalnog zahlađenja koje bi trajalo godinu ili dve, prenosi RIA Novosti.

"Uticaj bilo koje erupcije vulkana je snažan ukoliko se produkti erupcije nađu u stratosferi. Ukoliko je to slučaj, ona će to biti jasan signal za blago hlobalno zahlađenje, kratkoroćno godinu ili dve, teško više", naveo je on.

profimedia

 

Upredio je najnoviju erupciju sa sa erupcijom na Islandu 2010. godine. Tada je bio zatvoren vazdušni prostor u velikom delu Severne Evrope. "Sve je ključalo, avioni nisu leteli, i nije bilo prodora u stratosferu, zbog čega praktično nije bilo uticaja na klimu", objasnio je. 

profimedia

 

Kamčatka ima oko 160 vulkana, ali samo oko desetina njih je aktivna. 

Komentari (0)

Svet