Fokus

Nema jasne osude: Arapske zemlje prvi put nisu jedinstvene oko pitanja sukoba Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Guardian

18/05/2021

-

11:17

Nema jasne osude: Arapske zemlje prvi put nisu jedinstvene oko pitanja sukoba Izraela i Hamasa
Nema jasne osude: Arapske zemlje prvi put nisu jedinstvene oko pitanja sukoba Izraela i Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Dok su Izrael i Hamas sve bliži velikom oružanom sukobu, nova bitka se vodi i među arapskim državama. Prvi put u brojnim sukobima dva neprijatelja, regionalno jedinstvo oko toga ko je kriv i šta treba učiniti kako bi se zaustavile borbe je izostalo.

I dok su neke države, kao što su Turska i Iran, optužile Izrael za provokacije u džamiji Al-Aksa i za zločine u Gazi, druge zemlje koje su to redovno činile tokom prethodnih sukoba, ovog puta su bile suzdržanije, piše Guardian.

Relativnom tišinom vodile su se i države koje su se u poslednjih godinu dana administracije Donalda Trampa pomirile sa Izraelom i sada su nosioci takozvanih Abrahamovih sporazuma.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan, koji su svi nedavno normalizovali odnose sa Izraelom, sada balansiraju svoje nove odnose naspram građana koji su glasno izrazili svoj bes protiv izraelskog nasilja.

Tanjug/AP/Adel Hana

Ruševine nakon bombardovanja Gaze

Dugogodišnji posmatrači situacije u Izraelu i Palestini kažu da su različite reakcije na ovu borbu dovele neke regionalne sile u težak položaj sa sopstvenim stanovništvom.

"To je značajno, posebno u ovom poricajućem stavu Emirata, da nisu izrekli jednu kritiku onoga što se događa u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama. To šalje signal rukovodstva Emirata da nećemo biti odbačeni od ovog rastućeg saveza sa Izraelom, koji smatraju vrednim za buduće planove, a to uključuje kontriranje Iranu, Turskoj i grupama Muslimanska braća. Ima dovoljno prostora za davanje izjave podrške o pravima Palestinaca, bez odobravanja Hamasa, a oni to nisu uradili", rekao je Kris Dojl, direktor arapsko-britanskog saveta CAABU.

U odgovoru koji je podržala država, haštag "Palestina nije moj cilj" širio se tokom vikenda u UAE, Bahreinu i Kuvajtu. To je malo naštetilo podršci širom regiona za Tviter naloge iz Gaze i istočnog Jerusalima u kojima su osuđene scene nasilja i izraelskog vođstva.

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Turski predsednik osudio je Izrael

"Ove vlade su na pogrešnoj strani javnog mnenja u pogledu načina na koji ih stanovništvo arapskog regiona vidi. Pokušavaju da vode aktivnu spoljnu politiku i zauzimaju pozicije koje nikada ranije nisu imali. Mogli bi se smatrati sinonimom za izraelsku okupaciju i izraeslku politiku u regionu. To će imati uticaja ne samo na Izrael, već i na njihove nove arapske saveznike. I ovo će im ukaljati reputaciju", rekao je Mohanad Hafe Ali, istraživač Centra "Carnegie Middle East".

"Režimi su veoma nervozni zbog arapskog javnog mnenja. Zbog ovih scena bombardovanja Gaze činiće se da je rukovodstvo veoma zabrinuto i poželeće da se završe što pre", dodao je Dojl.

Izveštavanja o sukobu gotovo da nije bilo u novinama u UAE, a prigušeno u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, koja tek treba da potpiše mirovni sporazum sa Izraelom, a dala je nagoveštaje da to može učiniti. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu posetio je ranije ove godine saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana u Neomu, na obali Crvenog mora. Veze između dve države dublje su nego ikad, čak i bez konkretnih poteza ka mirovnom sporazumu. Pozicija Rijada stavila je rešenje dve države u središte svakog rešenja, stav koji je Arapska liga dugo zauzela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet