Fokus

Ministri G7 pozvali Kinu da ne preti Tajvanu i osudili nuklearnu retoriku Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

07:32

Ministri G7 pozvali Kinu da ne preti Tajvanu i osudili nuklearnu retoriku Rusije
Ministri G7 pozvali Kinu da ne preti Tajvanu i osudili nuklearnu retoriku Rusije - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja, potvrdili su danas važnost mira i stabilnosti u vezi sa Tajvanom, kao "neophodnim elementom" za globalnu bezbednost, u trenutku sve većih napetosti oko ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Grupa sedam je ujedinjenija nego ikada, saopštio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Japanu.

U saopštenju, objavljenom nakon njihovog trodnevnog sastanka u letovalištu Karuizava u centralnom Japanu, šefovi diplomatija G7 su naglasili da "nema promene u osnovnim stavovima članica u odnosu na Tajvan", istovremeno pozivajući Peking da se "uzdrži od pretnji, prinude, zastrašivanja ili upotrebe sile", prenosi Kjodo.

Ministri su ponovili poziv Kini da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, uz saglasnost da su očuvanje mira i bezbednosti u Tajvanskom moreuzu od vitalne važnosti, i naglasili da se protive militarizaciji Južnog kineskog mora od strane Pekinga.

Oni su se obavezali i da će pojačati sankcije Rusiji, zbog rata koji vodi u Ukrajini, i potvrdili su posvećenost "krajnjem cilju", svetu bez nuklearnog oružja, postignutom kroz ono što su nazvali realističnim i pragmatičnim pristupom.

"Neodgovorna nuklearna retorika Rusije i njena pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja u Belorusiji su neprihvatljivi", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sastanak, na kojem su učestvovali ministri iz SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade, Italije i predstavnici Evropske unije, uvod je u samit lidera u Hirošimi sledećeg meseca, čiji će domaćin biti premijer Fumio Kišida.

Komentari (0)

Svet